Реклама / Ads
1| 4384 |04.12.2014 НОВИНИ

Затворите излизат на протест, несъгласни с бюджета

.
Синдикатът на Служителите в Затворите в България (ССЗБ) изразява категорично несъгласие с предложения бюджет за 2015 г. за Министерството на правосъдието по отношение на важни компоненти, отнасящи се до издръжката на ГД „Изпълнение на наказанията” и ГД „Охрана”, които включват средства за работни заплати, осигуровките и текущите разходи.
 
В свое становище от ССЗБ заявяват, че новият проект на бюджет на ГД „Изпълнение на наказанията” не отразява реалните потребности на ведомството, така, че средствата да са достатъчни при положение, че се запазват неговите политики и дейности и в същото време се вменяват нови функции на структурните му звена във връзка с отговорностите му за провеждане на последователна и цялостна политика, за утвърждаване на съвременен модел на пенитенциарната система в съответствие с международните минимални стандарти, приети за местата за задържане, и с Европейските правила за затворите.

„Изразяваме сериозната си загриженост за работещите и служителите в местата за лишаване от свобода, като наличие на човешки ресурс с оглед на нашите анализи, които показват, че дискриминационния подход на Държавата и необосновано ниската цена на труда им в сравнение с останалите ведомства в Сектор - Сигурност, хроничния дефицит на кадри, високата степен на риск, тежките и мизерни условия в българските затвори и следствени арести, не стимулират работниците и служителите да полагат по-качествен труд, водят до демотивация и сериозни социални напрежения в системата. Настояваме за шеста година поред, за осигуряване на необходимите допълнителни средства, за да не се повтори ситуацията от предходни години със заложен недостиг по отношение на социалния пакет за служителите в ГД „Изпълнение на наказанията” и ГД „Охрана” при Министъра на правосъдието. С което да се прекрати порочната практика на неравнопоставеност между служителите в Министерството на правосъдието спрямо останалите служби в Сектор - Сигурност, и да бъдат удовлетворени нашите искания, поставени на всички правителства от 2009 г. насам”, заявяват от ССЗБ.

Синдикатът на служителите в затворите настояват за:

Да се заложат необходимите средства, гарантиращи изплащането на всички дължими суми и компенсации на служителите в ГД „Изпълнение на наказанията” и ГД „Охрана” обвързани със Закона за Министерство на вътрешните работи (чл. 177).

Да се осигурят финансови средства и търси консенсусен вариант за изравняване на средствата за храна, базата определена за специфични условия на труд и постигнати резултати в служебната дейност за служителите в ГД „Изпълнение на наказанията” и ГД „Охрана” с утвърдените в Министерството на вътрешните работи суми (чл.178).

Да се запази числеността на персонала в изпълнителските звена на двете дирекции, които работят на „терен”.

В писмото си те заявяват още, че се надяват изпълнителната и законодателна власт да положи усилия и предприеме действия за извършване на необходимите предложения за корекции на бюджета на Министерството на правосъдието,с което да гарантира разрешаването на тези тревожни социални въпроси. Не на последно място, като институции и в лично качество предвид вменените ви задължения и правомощия обезпечите спазване върховенството на закона, заявяват от синдиката.

В заключение от ССЗБ казват, че всички членовете на съюза са в готовност за започване на протестни действия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4076 |04.12.2014 Тютюнджии излизат на протести заради ниската изкупна цена . 2| 4504 |21.11.2014 Има депутати, които излизат от тоалетните с „напудрени” носовете . 1| 4396 |17.11.2014 Вълнение в Бургаско, рибарите излизат на протест . 5| 5260 |10.11.2014 Крисия, Хасан и Ибрахим излизат втори на Евровизия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads