Реклама / Ads
2| 53428 |20.04.2024 НОВИНИ

Заверката на ТЕЛК решения отпада от 21 юни

.
ТЕЛК
Една от най-излишните и критикувани брънки от голямата бюрокрация в системата на ТЕЛК отпада. От 21 юни се отменя заверяването в картотеката на влезлите в сила експертни решения, съобщиха от здравното министерство в отговор на въпроси от "Сега". Тези заверки са заменени с отбелязване в Електронната система за контрол на медицинската експертиза на същите обстоятелства.
 

Известни сред пациентите като "печат", заверките бяха задължителни за решенията с гриф "влязло в сила" и гриф "за НЕЛК" при обжалваните решения. Така въпреки влизането в сила на едно решение, пациентът трябваше да чака между 14 и 29 дни, за да завери решението в картотеката на медицинската експертиза. Чак след този допълнителен печат то влиза в сила. За щастие, някои служби като Агенцията за социално подпомагане задвижват отпускането на помощи и без заветния печат, но тормозът не можеше да се избегне, въпреки че в много случаи става дума за хора с двигателни и др. затруднения.

 

Промените са част от мащабно преформатиране на системата, с което се занимават три правителства - промените бяха подготвени от екипа на МЗ при служебния министър Асен Меджидиев, прие ги кабинетът на акад. Николай Денков, а сега влизането им в сила ще се подготви от екипа на министър Галя Кондева.

 

Неочаквано потръгна и друга част от реформата - удвояването на ТЕЛК комисиите. Сега тяхното натоварване е крайно неравномерно, в редица области липсват лекари и комисиите работят с огромно забавяне. С нормативни промени всички държавни и общински многопрофилни болници бяха задължени да разкрият териториална експертна лекарска комисия. Същото изискване се въведе и за комплексните онкологични центрове. В тези от тях, които са университетски болници и/или търговски дружества със смесено държавно и общинско участие в капитала, се създават най-малко две териториални експертни лекарски комисии, пише още "Сега".

 

Новите комисии трябва да се създадат в рамките на един месец от влизането в сила на промените. Тези промени бяха обнародвани на 19 март в Държавен вестник и влизат в сила от 23 март по отношение създаването на ТЕЛК, поясняват от МЗ. Това означава, че болниците имат още малко над седмица да изпълнят новото си задължение. Информацията за хода на този процес се мени ежедневно, но към началото на седмицата вече беше съгласувано създаването на повече от 50 нови ТЕЛК, посочват от ведомството. След създаването на новите комисии, следва срок от два месеца за обучението на лекарите в дейността по медицинската експертиза, което се извършва от НЕЛК.

Към момента в страната има 72 действащи ТЕЛК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2305 |20.04.2024 Променливо врeме, дъжд на Югоизток . 0| 3342 |20.04.2024 Тежка катастрофа с български автобус в Турция, има 11 ранени . 5| 6310 |20.04.2024 Експерт: "Булгаргаз" няма експертния и кадрови капацитет да бъде играч на международния пазар с "Боташ" . 1| 2504 |20.04.2024 Доц. Петър Чолаков: Завесата на политическия театър пада, греховете лъсват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads