Реклама / Ads
5| 5491 |03.03.2014 НОВИНИ

"Зелени инициативи": БАБХ са безотговорни към хормоните в пилешкото месо

.
Настояваме БАБХ да предприеме действия, които да направят резултатите от дейността й видими за обществото. Нейно задължение е да възстанови разклатеното доверие на потребителите, които не вярват, че са защитетни.
 

Това се казва в открито писмо до министъра на земеделието и храните от Сдружение "Зелени инициативи". От сдружението се противопоставят на безотговорното отношение на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) към проблема с наличието на хормони и антибиотици в месото, по-конкретно пилешкото, както и на начина, по който се опитва да се постави точка на обществената дискусия за трансмазнините.

От "Зелени инициативи" предлагат следните действия:

1. БАБХ да оповести незабавно на сайта си резултатите от всички проверки, извършени върху птицевъдите, преработвателите и магазинната мрежа през последната една година.

2. БАБХ да инициира специализирана проверка на поне 100 произволно избрани пресни и замразени меса в магазинната мрежа и заведенията за хранене, като се включат не само на български продукти, но и вносни, по-специално от САЩ, Бразилия и Аргжентина, където стандартите за производство на храните се различават от тези в ЕС.

3. Министерство на земеделието и храните да изрази пред Европейската комисия ясна позиция против подготвяното търговско споразумение със САЩ, чрез което до пазара в ЕС може да бъдат допуснати продукти, съдържащи пет хормона, които са разрешени за употреба в САЩ.

"По отношение на трансмазнините БАБХ се опита по манипулативен начин да прекрати опитите за провеждане на обществена дискусия като прехвърли решението на проблема към европейските органи и изтъкна като основна пречка Единния вътрешен пазар (ЕВП), от който сме част.

Във тази връзка бихме искали да припомним, че Исландия, Дания и Швейцария са също членки на ЕВП, но първата е забранила тези мазнини, а другите две са ги ограничили. Дания е също така страна-член на ЕС от 1993г. Бихме искали да отбележим, че тъкмо защото няма европейски регламент забраняващ или ограничаващ трансмазнините, сега е моментът страната ни да изработи собствена политика по въпроса. Още повече, че тази тема ще бъде обект на сериозни обсъждания в следващия Европейски парламент", посочват в заключение от "Зелени инициативи".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5394 |26.02.2014 БАБХ отрече за хормоните в птичето месо . 11| 5969 |12.02.2014 "Зелените" с иск срещу държавата заради Странджа . 2| 5218 |16.12.2013 Шефът на БАБХ: Има опасни храни на пазара - и наши, и чужди . 2| 5543 |07.08.2013 Д-р Кулински: БАБХ извършва засилени проверки по морето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads