Реклама / Ads
11| 5049 |12.01.2014 НОВИНИ

Златанова: Ще прецизираме НК

.
Вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова успокои, че предстои прецизиране на притеснителните текстовете от проекта за нов Наказателен кодекс.. Предстоят и поправки, а новите проекторазпоредби ще бъдат публикувани на сайта на министерството, коментира тя в интервю за БНР.
 

Министърът потвърди, че текстът за незаконното филмиране и заснемане на граждани отпада от промените в Кодекса.: "Ще има и прецизиране по няколко текста, които притесниха една или друга гилдия, за да е ясно и на тях, че сме имали предвид това, което сме имали предвид.

Конкретно става дума за чл.305, които притесни неправителствените организации, че ще бъдат обвинени в противодържавна дейност като за всеки юрист е ясно, че съставът на четирите алинеи касае състояние на военно време, но неизвестно защо те се притесниха. По отношение на промените, засягащи престъпленията, представляващи жестокост към животни, Златанова обясни, че ще останат старите наказания. Този нов текст, който ще бъде представен на Министерски съвет, с тези поправки ще бъде качен на сайта на МП и отново ще продължи обсъждането, каза Златанова. Внимателно гледани становища Във връзка с възраженията по повод възможността, която предвиждат промените, многократно да се освобождава наказателна отговорност като се замести с глоба, министър Златанова попита: Кой възразява?

Аз не съм чула коментарите по този въпрос. „Съществено значение ще имат за нас. Внимателно гледаме становищата на МВР и на Прокуратурата и на други органи, които имат отношение към текста, така че това ще бъде огледано внимателно. Засега не виждам притеснение по този текст.

Това е нещо широко използвано по света като инструмент за борба с организираната престъпност. Така че не мога да дам окончателен коментар, но ще бъде огледано всичко”, беше нейният коментар. По повод на издаването на присъда "доживотен затвор без право на замяна", Златанова заяви, че й прави впечатление, че правозащитниците бягат от коментар по този текст. „Мисля, че ролята на правозащитниците е в известна степен да образоват и да обясняват, защото не на всеки е ясно какво стои зад тези модернизирани текстове. Аз съм против тази форма на наказание и казах, че зависи колко нашето общество е готово за отмяната му”.

Златанова посочи още, че този проект за Наказателен кодекс са работили четирима министри на правосъдието в три правителства и със съответните екипи. Смятам, че това е начинът, по който трябва да правим в България важните неща. "Това не е проектът на Златанова, нито е проектът на Попова, нито на Ковачева. Това е професионалното мнение на българските юристи в момента. Между професионално мнение и обществено мнение има разлика, но целта на един дебат в обществото е професионалистите да обяснят позицията си и обществото да вземе информирано решение", коментира правосъдният министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5314 |10.01.2014 Министър Златанова: Махаме текста да има затвор за снимка на политик? . 16| 5482 |03.01.2014 Златанова: Десетки милиона ще струва председателството ни ЕС . 13| 4921 |13.12.2013 Златанова: Реформите в правосъдната система се бавят . 10| 5201 |11.11.2013 Златанова: За 23 г. се измъкнахме от убийствена криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads