Реклама / Ads
3| 5879 |02.05.2012 НОВИНИ

Звуков файл тества свидетелите по делото “Октопод”

.
След 40-дневен застой днес тръгна мегаделото “Октопод” срещу бившата барета Алексей Петров и още петима подсъдими. То бе прекъснато, тъй като един от обвиняемите – Марчело Джотолов, скъса минискус и му се наложи продължително лечение.
 

 

До края на днешното заседание по мегаделото „Октопод" съдия Румяна Ченалова трябва да реши дали Алексей Петров може да напусне страната. Искането му е свързано с бизнес дела в Русия през последната десетдневка на юни.

 

По искане на защитата на Петров вече всички разпити на свидетели, се записват, след което  звуковият файл ще бъде възпроизвеждан отново в съдебната зала, като въпросният свидетел трябва да потвърди, че това са неговите думи.

Тази процедура бе „изпробвана" с продължилия повече от 3- часовия разпит на Венцислав Толешков.

 

В рамките на днешното заседание той разказа за познанството си с основния свидетел по делото Георги Цветанов, като бяха „засечени" разминавания между казаното пред съдията и казаното пред следователите преди време.

Припомняме, че в едно от предишните заседание в рамките на 7-часов разпит Цветанов разказа как през 90-те се обърнал за помощ към Петров с цел да си върне голяма сума пари, но след това баретата му отнела всичко и дори го малтретирала в ресторанта „Златния телец".

 

Толешков обясни, че в периода 1995-1998 година е помогнал на Цветанов да си направи скъпа колекция от картини на известни автори, предимно френски. Тази колекция стояла на съхранение в дома му. Един ден обаче Цветанов дошъл с още няколко мутри с бях микробус - тип бронирана кола инкасо, и взел картините, като му обяснил, че ще ги носи на по-сигурно място.

Самият Цветанов бил мълчалив и му направил знак да не говори и да не задава въпроси.


В старите си показания обаче свидетелят дава много по-точно описание на поведението на Цветанов: „Беше бял като платно, не беше той, беше адски уплашен, трепереха му ръцете."

„Лъхаше ми отнякъде нещо като напрежение, нещо не беше наред. Минаха ми някакви неща през главата, но не знам какво ставаше", заявява свидетелят и добави, че повече не е питал какво се е случило с картините.

 

Той не можа да се сети конкретно за времето на срещата - месец май или септември 1998 година е било: „Беше топло, и май, и септември е едно и също." Не можа да си спомни и за конкретните автори на картините, но след като му бяха припомнени от протоколите за разпит по време на разследването, той потвърди, че сред тях е имало и произведения на Владимир Димитров - Майстора, Иван Мърквичка и други френски художници.

 

През 1998 година Толешков станал собственик и на апартамент в Плевен. Жилището му било предложено от Цветанов и тъй като свидетелят тогава не разполагал с нужните пари, Цветанов го платил с уговорката да му се издължава в бъдеще. След време, по думите на Толешков, се „получила голяма каша, тъй като се оказало, че този апартамент е прехвърлен на някакво застрахователно дружество".

Именно това прехвърляне било повод за срещата между Толешков и подсъдимия Алексей Петров в „Златния телец."

„Там бяха още Кирил Топалов, Свилен Николаев, който упорито настояваше за срещата и още един мъж - адвокат на застрахователното дружество", обясни Толешков.

Те му показали някакъв документ, за който обяснили, че Георги Цветанов се е подписал вместо него и сега трябва да го преподпише.

 

На въпрос защо го е подписал, Толешков заяви: „Беше ми внушено, че преча да се върши работа и да се регистрира застрахователното дружество". Оказало се, че с този подпис той вече става акционер в дружеството.

 

При днешния разпит обаче свидетелят заяви, че никога не е притежавал подобни акции. В показанията си пред следовател той твърди, не само, че е имал акции, но и тези, които се водели на негово име всъщност били на Цветанов, който също се „разделил" с тях в полза на Алексей Петров.

 

Толешков обясни разминаванията за това дали е или не е акционер в дружеството с думите: „Забравил съм, че този документ (преподписаният документ на срещата в „Златния телец", б.р.) ми е показван от следовател и затова днес казах, че не съм бил."

Адвокатът на Кирил Топалов пък запита как така в двата разпита през 2010 година свидетелят не споменава името на клиента му, а на днешното заседание „се е присетил за него."

 

„Припомних си срещата визуално - пейката, хората - как бяха седнали. Сега ми се върна тази сцена. Кирил Топалов си седеше като човек в компания, не ми е задавал въпроси, не ме е заплашвал", обясни Толешков.

 

По думите, му Цветанов му е споделял, че е бит от Алексей Петров, но не знае повече подробности. Не е виждал да има някакви наранявания по тялото.

 

По време на разпита прокурор Светлозар Костов не пропусна да „засегне" и здравословното състояние на 69-годишния свидетел. На въпрос „Как се чувствате?", Толешков заяви: „Добре. Бях предупреден, че след прекараните две много дълги операции и много дълги упойки може да имам бели петна."

 

След прослушване на записа от разпита му, предстои да бъде разпитан и Пламен Устинов, който беше разпитван и по делото „Наглите", когато разказа как Алексей Петров е искал да елиминира Гриша Ганчев.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5399 |26.01.2011 Евросъдии тестват "независимостта" на българския съд . 0| 5138 |01.10.2010 Тестват сирените в 10 града . 14| 5100 |14.12.2009 Доган тества ГЕРБ, да му мислят? . 1| 7585 |01.06.2008 Красотата в разказа "Шибил" тества зрелостниците на матура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads