Вторник, 19 Февруари 2019, 13:16
Frognews
35| 9232 |25.03.2011

В Алма Матер люта битка за деканския стол на правистите

.
Люта битка предстои в Юридически факултет на СУ”Климент Охридски” – на 19 април трябва да бъде избран новият декан.

Повече от година скандалите около правистите в Алма Матер на стихват, след разкрития за далавери с магистърски програми, точене на пари с измислени часове, вкарване на студенти от други ВУЗ-ве в страната без изпити. Аките бяха насочени главно срещу настоящия декан Тенчо Колев, екс съветник на Сергей Станишев. В продължение на месеци той отказваше да коментира скандалите и да дава обяснения пред медиите.

Сега за поста ще се борят трима претенденти: проф. Емил Мингов, шеф на катедра „Трудово и осигурително право”, проф. Николай Натов, шеф на катедра „Международно право и международни отношения” и доц. Сашо Пенов, шеф на катедра „Административни науки”. Според източници от най-старото висше учебно заведение у нас, най-сериозна ще бъде борбата между доц. Пенов, който за сега е фаворит на студентите и младите преподаватели, и проф. Натов, който се свързва с досегашния декан, а името му бе забъркано в някои от скандалите. Най-сериозните атаки срещу него бяха, че попадна в групата лектори, с космически часове и хонорари. Николай Натов беше изработил над 3600 часа за две години. Според негови колеги това е била форма за точене на пари от магистърски програми.

Кандидатурата на доц. Пенов пък е издигната единодушно от котедрата по Административноправни науки. Той излезна пред колегите и студентите си със специална програма, в която излага приоритетите си, ако бъде избран на важния пост. Пенов твърди, че ще наблегне на усъвършенстване на учебния процес. Според него през последните години все по-малко са защитените докторати. „Смятам, че е наложително да се направи по катедри анализ на нуждите от редовни асистенти и възможностите за хабилитация на колегите, като се отчитат действащите нормативните актове и вътрешните актове на университета. Би могло планирането на занятията и на съответните изпити да бъде по- възможност изтеглено по- рано преди започването на семестъра, за да могат студентите своевременно да са уведомени за графика”, изтъква претендентът за деканския стол.

Освен това той набляга на по-широко застъпване на научноизследователската работа с теоретични и научни семинари, издаване на сборници с материали, участие в проекти. Доц. Пенов се обявява и за изработването и приемането на правилник на факултета. „Според мен, това би обобщило добрите практики и отстранило недостатъците при управлението на факултета и ще допринесе за точното и етичното изпълняване на задълженията на преподавателите, студентите и служителите”, предлага още кандидатът за деканския стол.
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Алма Матер – предизборен щаб на Октопода 28| 16075 |28.01.2011 . СКАНДАЛ: Скъсаха 98% по Наказателно право в Алма Матер 38| 41257 |14.07.2009 . Студенти недоволни от сайта на Алма Матер 3| 4638 |16.06.2009 . Р. Шуман превръща материалите за водене на война в инструмент за помирение 9| 6593 |09.05.2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах