Реклама / Ads
0| 7339 |02.10.2008 АКТУАЛНО

"Апостолската храна" вече не е енигма

.
Змиорка на грил, гарнирана с портокалови резени, хапвали апостолите на "тайната вечеря", шедьовъра на Леонардо да Винчи. Как да си я приготвите и вие? Лесно е!
 

 

Едно от вековните библейско-кулинарни клишета беше опровергано от експертите тези дни. То се отнася до тълкуването на менюто, което е съдържала "Тайната вечеря" - най-фундаменталната творба на Леонардо да Винчи. Доскоро се смяташе, че на масата на апостолите имало хляб и агнешко месо.Сега обаче се оказва, че те не били толкова "семпли" в кулинарните си предпочитания, даже напротив...!last-supper.jpg

След подробни експертизи екипът от специалисти, изследващ шедьовъра на да Винчи „Тайната вечеря“, стигнал до извода, че на масата всъщност била поставена змиорка на грил, гарнирана с портокалови резени.

Информацията за това е на в. “Република”. Експертите са стигнали до тези заключения след реализирането на специални анализи и увеличаване на отделните елементи на творбата. Това станало след реставрацията на „Тайната вечеря“ през 1997 година. Били проучени и разпространените ястия в Ренесансова Италия. По онова време змиорката в кисело-сладък сос било едно от най-типичните ястия и се смята, че затова Леонардо я е „поставил“ на масата на апостолите. Проучването е озаглавено At Supper with Leonardo и е дело на Джон Вариано.

 

А ако решите да вкусите от "апостолската" храна, ето как да си я приготвите сами:

zmiorka.jpgЗмиорките се почистват добре, обелват се и се нарязват на парчета с дължина един пръст. В масло се запържват парчетата змиорка.

Основен кисело-сладък сос

Продукти: 4 супени лъжици вода, 1 супена лъжица захар, 1 супена лъжица соев сос, 1 супена лъжица доматено пюре, 1 и половин чаена лъжичка оцет, 3/4 чаена лъжичка нишесте (може и брашно).

Приготвяне: Водата се затопля, добавят се захарта, соевият сос и доматеното пюре и се бърка, докато се стопи захарта. Веднага след това се прибавя оцетът, накрая нишестето, разтворено в 3 супени лъжици вода. Бърка се до сгъстяване.

Фин кисело-сладък сос

Продукти: 2 скилидки чесън, 2 парчета корен от джинджифил (може и джинджифил на прах), 1 супена лъжица олио, 1 супена лъжица ситно нарязан пресен лук, 2 супени лъжици захар, 2 супени лъжици соев сос, 2 супени лъжици оцет, 2 супени лъжици доматено пюре, 2 супени лъжици шери, вермут или коняк, 4 супени лъжици сок от портокал, 4 супени лъжици вода, 1 супена лъжица нишесте.

Приготвяне: Чесънът се счуква, джинджифилът се нарязва на ситно и се сипват в силно загрято олио, добавя се лукът. Пържат се на среден огън минута и половина. Добавят се захарта, оцетът, доматеното пюре, соевият сос, алкохолът, портокаловият сок и водата. Бърка се непрекъснато до разтваряне на захарта и до получаване на гладка смес. Постепенно температурата се повишава и се прибавя нишестето. Бърка се до сгъстяване на соса.  Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 9497 |01.10.2008 Ученическите дискотеки - убийство на едно поколение . 5| 7957 |01.10.2008 В Брюксел се котирали сливенски проститутки . 6| 9139 |30.09.2008 Подарък за столичани в златна възраст от в. „Трета възраст” и ХИЛД България . 0| 5214 |30.09.2008 Приключи седмицата на танците в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads