Реклама / Ads
18| 6576 |30.09.2023 АКТУАЛНО

Блокадите на "Тракия" и "Прохода на републиката" продължават /обновена/

.
АМ "Тракия"
Протестите на енергетиците и миньорите предизвикаха транспортен хаос и блокади на основни пътища в цялата страна. Към този час блокирани остават магистрала "Тракия" при Стара Загора и Проходът на републиката.
 

Напрежението не стихва - вече над 24 часа са блокирани и двете платна в района на 208-ия километър край Стара Загора. Протестиращите решиха блокадите да остаат и през нощта въпреки ниските температури. Хората не останаха доволни от изявленията след извънредното заседание на кабинета и реагираха остро. Отказаха да изпратят преговарящи с правителството и на свой ред поканиха представители на властта да дойдат при тях на място. Засега обаче няма информация такова посещение да се случи. Призивите на премиера Денков за спиране на протестите също не доведоха да спад на напрежението.

 

Работниците се обърнаха към българите и подчертаха, че протестът им не засяга само конкретни работни места, а целия енергиен сектор, който по думите им, е последният бастион на българската независимост.


Проходът на републиката също остава на затворен. Блокирани са и всички обходни маршрути, заради които се образуваха километрични опашки от тежкотоварни автомобили. Блокадата ще остане през цялата нощ, утре ще се решава дали ще продължи и как ще се действа.


Протестиращите настояват до 2030 г. мините и ТЕЦ-овете да не се затварят и тогава да се мисли какво ще се прави, но всички планове да бъдат ясно разписано в документ от правителството. Другото им искане е след като плановете за справедлив преход се внесат в Европейската комисия, да се проведе широко обществено обсъждане.

 

Блокадата продължава втори ден. Протестиращите, както и представителите на синдикалните организации, са категорични, че няма да присъстват на срещата с енергийния министър.

 

.

Хората искат до 2030 година въглищните централи да не бъдат затваряни, като това бъде разписано в документ от правителството, както и да започнат незабавни преговори с Европейската комисия, в които да бъдат включени синдикалните организации.

 

Протестиращите са категорични, че няма да отидат и на срещата с премиера Николай Денков, тъй като според тях тя е много закъсняла.

 

Те не са съгласни и с предложението да получат до 36 работни заплати, ако напуснат работа.

 

"Ние не сме излезли за подаяния, за заплати, за обезщетения, за помощи - искаме работа. Искаме достоен труд, достойно заплащане. Това, което смятам, че и досега сме го правили не зле в интерес на държавата и обществото", заяви Стефан Стефанов.

 

"По Колективен трудов договор при едно съкращение работниците също получават някакво обезщетение, което го вземат при съкращаване. Тези заплати се дават според стажа на работника. Един работник с по-малък стаж няма да вземе 36 работни заплати, ще вземе много по-малко. А те заблуждават хората, че тези 36 работни заплати са за всички. И веднага ги изчисляват, че били 150 000 лв., това са глупости, защо заблуждават хората", допълни Петър Петров.

 

Протестиращите ще останат на своите позиции най-рано до понеделник, ако не бъде осъществен някакъв контакт с властта. Голяма част от служителите на жандармерията и полицията са били отзовани през нощта, съобщи Бисер Бинев, лидер на КТ "Подкрепа" в "Мини Марица – изток". Недоволните продължават да отстояват своите искания и се надяват на преговори.

 

Властта реши въглищните мощности да не бъдат закривани до 2038 г. Постигнато е съгласие, ако миньори и енергетици решат да напуснат сектора, да получат до 36 работни заплати.

 

Въпреки решението на Министерския съвет, протестиращите не са доволни

 

Правителството ще изпрати днес в Брюксел трите плана за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник. Крайният срок за предаването им на Европейската комисия изтича, като преговорите по плановете могат да продължат до края на ноември.

 

До 31 декември всички държави - членки трябва да ги одобрят, в противен случай страната ни ще изгуби 3.5 млрд. лева, обясни премиерът Николай Денков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5492 |29.09.2023 Георги Кадиев: Или ще бъдем наказани от Брюксел, или от работниците . 6| 8363 |28.09.2023 Служебният кабинет опитал да продаде за жълти стотинки луксозна вила на Велинградската белодробна болница . 3| 4825 |28.09.2023 Д-р Искрен Иванов: Обвинените в шпионаж българи във Великобритания не са били професионалисти . 0| 5170 |27.09.2023 Кръстосаното донорство у нас е позволено, но неприложимо? Подхранва ли България здравния туризъм в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads