Реклама / Ads
3| 4815 |28.09.2023 АКТУАЛНО

Д-р Искрен Иванов: Обвинените в шпионаж българи във Великобритания не са били професионалисти

.
Искрен Иванов
Българите, обвинени от Великобритания в шпионаж, не са били професионални шпиони. Това коментира в студиото на „Здравей Българи” доц. д-р Искрен Иванов, преподавател по международна сигурност и управление на конфликти.
 

„Те са се занимавали с дейности извън политиката и без значимо положение. Не са имали достъп до вземане на решения, които са от жизненоважно значение за британското правителство”, посочи Иванов.

 

Според него много често такъв тип вербовчици търсят информация от обикновени хора. „Ключовото тук е, че са били част от българската общност във Великобритания, както и част от изборните комисии. Това е дало възможност на тези, които са ги вербували, да влияят на изборния процес. Ако погледнем електоралната карта на България, ще видим, че вотът в чужбина е много значим”, добави още Искрен Иванов.


Според него обвинените в шпионаж може да са предавали информация за това какви са настроенията на българите в чужбина. „Мрежата със сигурност е по-голяма. След края на Студената война, Русия успя да изгради такава мрежа, която прокарва нейната мека сила”, посочи експертът.

По думите му страната ни е в пълно информационно затъмнение за обвиненията срещу лицата. „Става въпроса за информатори, които са подавали информация за настроенията в българската общност. България трябва да се интересува и възползва от случая. За нашите служби би било полезно да знаят с кого са общували тези хора, можем ли в България да очакваме подобни явления и под каква форма”, подчерта още Искрен Иванов.

 

За случая с Руската църква Иванов уточни, че едва ли българските служби са били изненадани. Според него е имало комуникация зад завесите, за да са разбере с каква подкрепа се ползват тези свещениците в България. Припомняме, че Прокуратурата започна проверка има ли престъпление при прехвърлянето на собствеността на храма.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5167 |27.09.2023 Кръстосаното донорство у нас е позволено, но неприложимо? Подхранва ли България здравния туризъм в Турция . 13| 8187 |27.09.2023 Бивш състезател по бойни изкуства, служителка в салон за красота: Какво се разбра за българите, обвинени в шпионаж? . 0| 4686 |26.09.2023 Евгений Кънев: България има полза от петролната дерогация, ако обложи свръхпечалбата на Путин . 43| 10764 |25.09.2023 Антон Хекимян е кандидатът на ГЕРБ за кмет на София /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads