Реклама / Ads
34| 8274 |03.10.2014 АКТУАЛНО

Дъщерята на Д. Димов: Господ ни изпраща бедите, за да взриви съвестта ни!

.
Теодора Димова
Писателката Теодора Димова, дъщеря на големия Димитър Димов, обърна внимание към поредицата от дни – на траур, на размисъл и на избор. „Отдавна сме престанали да разсъждаваме, защото се стопиха надеждите ни, срутиха се. А всъщност се взривиха. Защото това, което стана, е един масов взрив, в смисъла на масово убийство, на масов разстрел“, каза писателката.
 
Според нея вината носят партиите, които идват на власт чрез купени гласове и брутална измама. „Тези партии извършиха този масов разстрел“, каза тя.

По думите на писателката съдбата на 15-имата от Горни Лом може да сполети всеки човек в България. Тя припомни, че на взривилия се цех са направени 143 акта.

„Тези хора са имали избор между глада и между това да продадат живота си за 240 лева, с които могат да си купят едва кисело мляко и хляб“, отбеляза още тя.

Димова обясни, че ако тя повтаря една и съща съдба за героите си в книгите си, това ще е, за да причини метафоричен взрив у съвестта на читателя. „Може би Господ затова изпраща тези бедствия и изпитания - за да се взриви съвестта ни, за да разберем, че повече не можем така, че България е на ръба на изчезването, на потъването. Тя вече е потънала на някакво дъно от липса на морал и липса на елементарно отношение към другите. Да не говорим за любов, смирение и прошка“, каза Димова.

Тя призна и че смирението и прошката не могат да се приложат след трагедията в Горни Лом, макар и да са християнски категории. „Как може да има смирение пред такова зло, как можем да простим за това безхаберие?“, попита Димова и допълни, че тя не може да го направи. „Това нито е простимо, нито е пренебрежимо, нито трябва да се смиряваме. Христос не би ни посъветвал да се смиряваме“, каза тя.

Според писателката след тази трагедия можем да научим урока си. „Да се осъзнаем, да се взривим отвътре, да скъсаме с това, което е било, да има промяна“, каза тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 57| 14387 |23.04.2014 Само във Фрог! Пребиха жената и дъщерята на свидетел по "Октопода" . 12| 14968 |04.12.2008 Яна бременна, "Господари на ефира" с нови водещи от 15 декември . 4| 8684 |12.03.2008 Общителен „господин” в сив костюм приветства клиенти в зоомагазин . 0| 6489 |21.12.2007 Коледни истории сътвори Георги Господинов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads