Реклама / Ads
5| 9784 |23.02.2020 АКТУАЛНО

Декларация на адвокатите: Законността е в опасност - където свършва правото, започва тиранията

.
Общото събрание не подмина безпредецентната активност на прокуратурата и ставащото в Темида след намеса на чужда държава
 

Освен проблемите на собствената си гилдия, Общото събрание на адвокатите не остана равнодушно и към ставащото в държавата. В декларация, гласувана единодушно със 169 „за“, защитниците предупредиха, че ситуацията е взривоопасна, а законността и върховенството на правото са в опасност, с припомняне включително на безпрецедентната активност на главния прокурор, извън правилата, и на ставащото в съдебната власт след вмешателство на чужда държава, пише още Де факто.

 

Текстът бе предложен от Стефан Марчев, избран за председател на САК. „Дела трябват, а не думи, но има случаи, когато думите са нужни, за да започнем с делата“, перифразира той Левски. Имаше и предложения от залата.

 

Вижте Декларацията

 

"Ние, българските адвокати, чрез Общото събрание на адвокатите от страната, изразяваме голямата си тревога от случващото се в държавата през последните месеци в законодателната, изпълнителната и съдебната власт, което поставя в опасност законността и върховенството на правото.

 

Обръщаме се към представителите на трите власти с призив за отговорно и конститцуионосъобразно поведение при упражняване на правомощията им като:


Настояваме за ясен, прозрачен и предвидим законодателен процес, който да е плод на дългосрочна държавна политика, а не резултат на моментна необходимост, защото без предвидим законодателен процес правовата държава е невъзможна. Установената парламентарна практика законодателният процес да протича преимуществено без обществено обсъждане, да се променят множество закони чрез преходни и заключителни разпоредби на несвързан с тях друг закон, създава предпоставки за законодателен произвол и усещане за правна несигурност;

Призоваваме изпълнителната власт да бъде активна при упражняване на всички свои правомощия, но да зачита правата на гражданите и независимостта на съдебната власт, като упражнява правомощията си в условия на прозрачност, добросъвестност, своевременност и широк обществен дебат;

Вярваме, че магистратите ще имат силата и смелостта да не позволяват недопустимо вмешателство в своята работа и ще опазят независимостта на съдебната власт, включително от намесата чужди държави, и ще действат единствено съобразно закона и вътрешното си убеждение.

С притеснение следим засиленото медийно отразяване на безпрецедентната активност на прокуратурата, което създава обществени очаквания, несъвместими с фундаменталните принципи на правото и поставя с особена острота нуждата от спешен професионален дебат относно начина и средствата за контрол върху дейността на Прокуратурата и Главния прокурор.

 

Днес повече от всякога е нужно високо и ясно да заявим, че случващото се у нас поставя в опасност законността и върховенството на правото.

 

Като конституционен гарант за правата и законните интереси на всички граждани и юридически лица, Адвокатурата чрез своите органи ще се бори, за да се осигури правната сигурност в обществото и гарантираното на всеки български гражданин право на справедлив процес.

 

И ще напомняме при всеки повод, че там където свършва правото, започва произволът!"



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4429 |21.01.2020 За пореден път законността на „Златен век“ бе потвърдена – този път от направление „Архитектура и благоустройство“ . 1| 4810 |22.11.2019 Административният съд в София се произнесе за законността на ”Златен век” . 15| 14281 |10.05.2019 Скандално! КПКОНПИ е променила декларацията на Румен Порожанов /допълнена/ . 23| 23828 |08.06.2018 Бонев: Цецо, сигурно по-презиран от теб няма, предател на МВР и законността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads