Реклама / Ads
14| 6758 |06.08.2015 АКТУАЛНО

Дянков: Бях против Искров за шеф на БНБ, не си струва парите

.
Симеон Дянков
Втората ми книга ще излезе в началото на ноември. Тя е свързана с прехода и кои страни са успели. Излиза на български на 10 ноември т. г. Не е художествена литература. Описва къде са успехите, кои страни са по-напред. Защото имаме доста сектори, за които продължаваме да говорим, че трябват реформи. От есента ще съм в лондонското училище по икономика. Ще преподавам. Това каза за себе си бившият финансов министър Симеон Дянков.
 

 Ето какво  още сподели той в студиото на НТВ : Следя икономиката и финансите у нас. Приходите ни са дължат основно на добрата работа в митниците. Там се забелязва как месец по месец все повече се събира акцизи и ДДС . Там има ръководство, което няколко години работи. Ваньо Танов  се доказа като човек, който си върши работата. Труден характер, но си върши работата . Имаше доста, които не си вършеха добре работата. Във всяко правителство има такива. В здравеопазването сериозен напредък няма. При нас пробвахме няколко министри. Сега има някакво успокоение. В системата се наливат много пари. Има грешка в мисленето кой може да прави реформа. Не мисля, че той трябва да е лекар. Идва някой с добри идеи за реформи и след няколко месеца негови колеги лекари го хващат и му казват друго. Всяка година парите за здраве са с 400 млн .лв . повече. Проблемът е в министъра, а не че правителството се страхува от реформа. Не смятат, че има политически страх да се върви напред. Някои нови стъпки се правят, но особен напредък не виждам.

 

Енергийният регулатор е прав и е удачен избор на Иван Иванов за шеф на КЕВР . Има грешки, дефицит около 400 млрд ., от които половината са от  политически грешки. Те не са грешки на хората, които работят в НЕК , БЕХ . Трябва политиците да си признаят, че са сгрешили. Енергетиката  няма как да извади 2,5 млрд . лв ., тези пари трябва отнякъде да се извадят и да се дадат. Има неравенство  между ВЕЦ , ТЕЦ  и всички останали. Миналата година 450 млн . лв . допълнителни са влезли в здравеопазване.

 

В Европа се знаят заплатите  на гуверньорите , но Иван Искров настоя неговата да остане в тайна. В САЩ , колкото получава Обама , толкова получава и шефът на банката. Съветът на БНБ  си отпускат допълнителни  средства. Ще бъде хубаво да се види колко е взимал Искров с тези допълнителни средства. Не си ги заслужи тези пари. Искров получи подкрепа при избора му в последният момент в парламента. Беше избран с близо 200 гласа от всички, от ДПС , някои от БСП . Сега всички си теглим от това. Едно подновяване на подуправителите щеше да добре. Идва нов гуверньор . За да е по-лесна работа  му , оставя заместниците. Друг вариант е, че поне един от тези подуправители е по-удобен, за да не се разкрие истината за КТБ . Искров беше показал, че не може да се справя с работата  дори и в добрите времена. Загубихме 7-8 процента от нашия БВП . Това разруши връзките в банковия секттор . Малкият и средният бизнес страда и това продължава и до днес.

 Трябва да има яснота кой какво продава от КТБ. В САЩ  се изнася цялата стенограма кой какво е говорил от решеният, които се взимат на банката. Тук тези стенограми ги няма. Щеше да е интересно да се види кой от БНБ  е повдигал въпроса за КТБ . Сега губим милиарди от КТБ , ще губим и още през следващите няколко години.

 

България е единствената държава, където има активни политици, членове на ДС . Постоянно се опитват да влияят, не само в политиката, но и в банковия сектор. 72% от собствениците и мениджъри на банки  са от бившата ДС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 8748 |04.06.2015 Сугарев: Твърдя, че Искров фалира КТБ . 24| 8801 |16.04.2015 Писателят А. Илиев за Фрог: В ЦК има и против атентата в "Св. Неделя" . 17| 5373 |16.02.2015 БСП с национален протест против заема от 16 млрд. . 84| 6562 |07.02.2015 Путин: Против нашата страна се води война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads