Реклама / Ads
3| 13494 |31.03.2024 АКТУАЛНО

От днес България е в Шенген. Какво да знаем, когато пътуваме със самолет?

.
От днес България е член на Шенгенското пространство по въздух и вода. Проверките по въздушните и морските граници отпадат след процес, продължил повече от десетилетие.
 

От полунощ страната ни вече официално е член на Шенгенското пространство. Първият самолет, който кацна в Шенгенска България беше полетът от Неапол, точно двайсет минути след полунощ, предаде NOVA. На Терминал 2 пасажерите били посрещнати от кучето Рекси, чисто новата табелка “Пристигащи Шенген”, бурни аплодисменти и чаша шампанско. Кабинките за граничен контрол остават в историята за гражданите на Шенгенското пространство. Пътниците се насочват директно към зоната за получаване на багаж и след това към изхода.

 

По този повод Летище София разпространи информация за пътниците, която да улесни преминаването им през най-големия и натоварен български аеропорт, предаде БТА.





 

Ако сте заминаващ пътник

 

Пътувайки до страна от Шенген, регистрирате багажа си, ако имате такъв. След това предстои само проверка сигурност, както и митнически контрол за страни извън Европейския съюз – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Такъв се осъществява и за пътници, пътуващи за трети страни през страна членка на Шенген. След това пътниците се отправят към изхода за излитане, без да преминават паспортен контрол.

Ако дестинацията е до страна извън Шенгенското пространство, то процедурата по пътуване остава същата, както е до този момент – регистриране на багаж, проверка за сигурност, митнически контрол и паспортен контрол.

 

Ако сте пристигащ пътник

 

Ако пътник каца на Летище София от страна членка на Шенген, той може да се отправи директно за получаване на багаж, ако има регистриран такъв, без да преминава паспортен контрол. 

 

Остава преминаването през митнически контрол за пътници, пристигащи от страни извън Европейския съюз – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, както и за пътници, пристигащи от трети страни през страна членка на Шенген.

 

Ако пристигате от дестинация извън Шенгенското пространство, то процедурата по гранична проверка и митническа проверка преди получаването на регистрирания багаж остава същата, както е до този момент.







Без писмено съгласие от родителите на малолетно или непълнолетно дете

 

Главна дирекция „Гранична полиция“ няма да изисква и предоставяне на писмено съгласие от родителите при напускане страната на малолетни и непълнолетни български граждани на вътрешни въздушни и морски граници, пътуващи за Шенгенски държави. Ако има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител, има процедура от съответния районен съд за издаване на заповед детето да не пътува в чужбина.

 

Задължителен документ за самоличност

 

Задължително остава изискването за носене на документ за самоличност. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6019 |29.03.2024 Първо във ФрогНюз: Групировки пребиха жестоко две момчета и мъж и жена бежанци, защото им приличали на араби . 11| 4427 |29.03.2024 Главнокомандващият армията на Украйна ген. Сирски: Ако руснаците настъпят към Харков, той ще стане фатален град за тях . 9| 3295 |29.03.2024 Чао, Алкарас! Григор Димитров победи испанеца и е на полуфинал в Маями . 12| 5453 |28.03.2024 Руският патриарх Кирил тотално изтрещя. Страната му водела "свещена война" срещу "сатанинския" Запад

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads