Реклама / Ads
10| 15431 |20.10.2023 АКТУАЛНО

За две години откакто "Газпром" ни спря газа, България не попречи на "Турски поток" по никакъв начин. Сърбия и Унгария нямат право да се сърдят за газовата такса

.
Белград не може да направи почти нищо, за да попречи на България да въведе такса за транзита на руския газ през нейна територия, а в случай че измисли някоя реципрочна икономическа мярка, това би могло да застраши интересите на Европейския съюз, чийто член е България. Това посочиха пред белградския вестник „Данас“ сръбски специалисти.
 

В петък, 13 октомври, България въведе такса от 20 лв. за мегаватчас за транзит на руски газ, доставен през нейна територия на трети страни. Към момента Унгария, Сърбия, Гърция, Румъния и Австрия се снабдяват с руски газ по газопровода "Турски поток". Българският премиер Николай Денков коментира тази седмица, че България има право да налага такса върху вноса и транзита на руски газ.

 

Ръководителят на Газовата асоциация на Сърбия Воислав Вулетич посочи, че мярката не засяга Сърбия, тъй като сръбското предприятие "Сърбиягаз" има договор с руската компания "Газпром" за доставка на газ на сръбско-българската граница. Директорът на "Сърбиягаз" Душан Баятович пък посочи, че мярката е политическа и дискриминационна спрямо Сърбия и Унгария.

 

Потребителите в Сърбия се снабдяват с руски природен газ през територията на България, който се транспортира по "Турски поток", което означава, че за Сърбия ще бъде начислена и нова доста солена такса за "синята енергия", която публичното дружество "Сърбиягаз" купува от руския държавен гигант "Газпром", посочва "Данас". Това обаче не е изцяло вярно, тъй като пазарната логика е таксата да се плаща от "Газпром". Дали "Газпром" ще прецени да изнуди Сърбия с по-високи цени на руския газ, България няма отношение към това. Да не говорим, че през цялото време от края на април 2021 година, когато "Газпром" спря газоподаването към нас без никакво предупреждение, България не попречи по никакъв начин на работата на "Турски поток" - газопровод, който построи за собствена сметка, без да получава нито една молекула газ по него. 

 

Сръбският министър на финансите Синиша Мали и министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто излязоха със съвместно съобщение, че решението на България да въведе такса върху руския газ, който преминава през нейна територия, е "неприятелска стъпка, насочена против Унгария и Сърбия". Стъпката обаче се въвежда с промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна - пределно ясно е, че мярката цели да удари руската компания. Отново - ако "Газпром" прецени да нарушава някакви договорни отношения със Сърбия и Унгария по отношение цената на газа, не е ясно как вината е на България.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5734 |20.10.2023 Съдът изгонил журналист от заседание за схемата за износ на забранени стоки за "Вагнер". АЕЖ - България иска проверка . 3| 5456 |20.10.2023 Експерти разясняват как да бъдат разрешени проблемите с е-рецептите . 7| 5268 |19.10.2023 Мартин Владимиров: Не е вярно, че "Лукойл" в Бургас не може да замести бързо руския петрол . 5| 9908 |18.10.2023 Европейската прокуратура няма и представа за сигнал на Пепи Еврото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads