Реклама / Ads
7| 5268 |19.10.2023 АКТУАЛНО

Мартин Владимиров: Не е вярно, че "Лукойл" в Бургас не може да замести бързо руския петрол

.
Мартин Владимиров
Цените на горивата няма да се променят при продажбата на „Лукойл“. В това увери енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Мартин Владимиров.
 

"Цената на горивата в момента трябва да бъдат по-ниски с 20-30 стотинки. Рафинерията може да оперира с над 20 различни вида петрол и твърдеянита, че не може да работи с неруски петрол, не са верни", каза Владимиров пред bTV.

 

"Всички твърденият, че не може да се замести бързо руския петрол са просто неверни. Не стъпват на факти. Наш анализ, който ние публикувахме в края на август, показа, че рафинерията може да оперира с над 20 различни сурови видове петрол. Твърдението, че трябва да се инвестират 500 милиона лева в замяна на руското гориво, просто не е вярно. Разбира се отнема техническо време, ако трябва да се замеси 100% от руския петел. Но за голяма компания като „Лукойл“, която има доставчици на суровини от много различни места, не мисля, че ще е проблем да замени руския петрол", обясни енергийният експерт.
 

Той добави, че не трябва да се създава излишна паника, че България ще остане без горива, ако рафинерията в Бургас бъде продадена.

 

Според Владимиров нормално е компанията да отрича подобни слухове за продажбата, но в момента върви наддаване за рафинерията в Бургас, а тя е в много изгодна позиция заради дерогацията на руски петрол.

 

"Има много сериозни икономически интереси за запазване на рафинерията, включително и от Руската федерация", подчерта Владимиров.

 

Той обясни, че през последните 10 години „Лукойл“ провеждат максимална стратегия за продажба на някои от активите си – продажба на горива на дребно. В България процесът е доста по-бавен, защото „Лукойл“ винаги е получавал преференциално третиране от българските власти, коментира Владимиров. В момента „Лукойл“ е получил и специален подарък от властта – да внася дерогация на руски петрол на много по-ниски цени.

 

"Наш анализ от края на август показва ясно, че „Лукойл“ е генерал близо 3 милиарда долара свръхпечалба през последните 18 месеца на базата на тази дерогацията, защото всъщност продава горивата у нас при марш на печалбата между 50 и 35 ст. на литър", каза още Владимиров.

 

По думите му „Лукойл“ получавал преференциално третиране от българските власти и по този начин се образувал монопол върху пазара на горива у нас най-вече на пазара на едро.

 

Той посочи още, че в момента върви наддаване между различни групи, които имат интерес към рафинерията. „Тя е в много изгодна позиция заради дерогацията. Цената на рафинерията в момента е много по-висока отколкото би била без дерогацията“, посочи Владимиров.

 

„Най-големият парадокс е, че ние от тази дерогация не сме видели голяма полза. В момента цените на горивата у нас на едро преди данъци и такси са между 5-7% по-ниски от средните в Европа“, каза той.

 

„Миналата година когато беше поискана дерогация не беше представен никакъв аналитичен доклад или някакво становище“, подчерта Владимиров.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 9909 |18.10.2023 Европейската прокуратура няма и представа за сигнал на Пепи Еврото . 5| 29963 |16.10.2023 "Ройтерс": Ето кой и как финансира Хамас . 11| 15554 |15.10.2023 "Лукойл“ не е внасял пари за енергийна сигурност заради служебното правителство . 18| 5721 |15.10.2023 Росен Плавнелиев: Президентът Радев разделя нацията и кани вълка в кошарата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads