Реклама / Ads
26| 15261 |01.09.2023 АКТУАЛНО

ГЕРБ към ПП: Или махате Цеков, или бутаме правителството

.
Историята има навика да се повтаря. Преди година правителството на Кирил Петков падна заради желанието на „брокера“ (по Слави Трифонов) – Гроздан Караджов – да раздаде едни милиарди на същите няколко фирми на ГЕРБ и ДПС, прибрали непрозрачно огромни средства за все още непостроени и неремонтирани пътища.
 

Сега, въпреки сглобката между ПП и ГЕРБ, темата с така наречените пътищари пак се очертава като основна бомба, която може да взриви правителството.


На прицел е регионалният министър Андрей Цеков. И причините ГЕРБ и ДПС да искат главата му са отново няколко милиарда. Източници на Фрог издават, че кадрите на ГЕРБ в МРРБ са инструктирани да саботират новото ръководство, а отделно хората на Борисов са отправили специално послание към екипа на премиера Денков, че трябва да озапти амбициите за прозрачност на Цеков – иначе правителството пада.


Вчера АДФИ разкри нарушения във възлагания на АПИ от времето на МРРБ човека на ГЕРБ Николай Нанков на стойност над 700 милиона лева. След това министър Цеков подаде сигнал в ДАНС, че липсва изходният код на ТОЛ системата – с шеф друг кадър на ГЕРБ – Георги Темелков.


Същинският източник на гнева срещу Цеков обаче се крие в поръчките за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Министърът, ярък кадър на ПП и бивш зам.-министър на финансите с ресор обществени поръчки в кабинета Петков, спря обществената поръчка за 4 милиарда лева, в която служебното правителство аха да избере изпълнители за 2 дни. Цеков веднага пусна нови поръчки с критерий най-ниска цена. Но така удари по комисионните, които пътищарите бяха свикнали да заделят за черните касички на ГЕРБ и ДПС.


И разбира се, пътните фирми бяха активирани да обжалват масово поръчките. Така освен, че ще отворят огромна работа на Андрей Цеков, дават и повод на ГЕРБ да плюят правителството, че ще остави държавата без зимна поддръжка.


Явно не стига, че отново беше активиран Гроздан Караджов да търси кусури на новите поръчки, та в битката за главата на регионалния министър брутално влезе днес лично Бойко Борисов. Той намеси името на Цеков в някакви недоказани съмнения за срещи от далечното му минало, свързани със скандала Турски поток – в който най-дейно участват именно Борисов и ГЕРБ.


Залогът очевидно е много голям, защото междувременно на черния фронт с кални материали срещу Цеков и семейството му излизат сайтовете, близки до ГЕРБ и ДПС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4619 |09.07.2023 Даниела Бобева: Ако някой трябва да се притеснява от Бюджет 2023, това е ГЕРБ . 9| 6705 |18.05.2023 ГЕРБ обърнаха палачинката за механизма за разследване на главния прокурор . 4| 9989 |05.04.2023 Проф. Николай Слатински: Коалирането с ГЕРБ е ритуално самоубийство . 9| 6192 |03.04.2023 В София гласовете за ГЕРБ са почти наполовина по-малко от тези на ПП-ДБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads