Реклама / Ads
4| 6766 |14.07.2008 АКТУАЛНО

Гувернантките у нас печелят все повече

.
Да си бавачка в днешно време изисква не само да можеш да сменяш пелени и да храниш и разхождаш детето. Изискванията към тази професия стават все по-високи. Гувернантката трябва да владее езици и да има висока култура. От това зависи и размерът на заплатата й.
 

Професията гувернантка придоби особена важност и популярност в последно време у нас. В забързаното ежедневие в по-големите градове все по-честа практика стана да се наема такава помощница в грижите за детето. Повечето млади майки не могат така лесно да съчетават кариерата си с гледането на дете, което никак не е лесна работа и се налага да прибягват до тези услуги.  

В доста страни от Западна Европа почти всяко по-заможно семейство си има домашна помощница. Ако пък в къщата има деца, присъствието на гувернантка е задължително. Нейните основни задължения са свързани именно с децата, домакинската работа е между другото. Най-често става въпрос за деца между една и седем-осем години, чиито родители работят и не желаят да ги пращат на детски ясли и градини.  
Услугите на детегледачката обикновено са необходими между три и пет часа дневно, при по-малките деца заетостта стига до десет часа.

Тарифата в България се движи между 1.50 и 5  лева на час, за по-малките деца може да стигне и до 6-8 лева. Тази цена не включва готвене и чистене.
В момента пазарът на гувернантки предлага голям избор. Могат да се намерят кандидатки на всякаква възраст и с всякакво образование - студентки, пенсионирани учителки, съкратени чиновнички около петдесетте или малко над тях. За разлика от Западна Европа у нас преобладават бавачките над средната възраст. Интересното обаче е, че семействата, решили да ползват услугите на гувернантка вече са с все по-високи изисквания. Не са рядкост семействата, които са склонни да платят по-висока цена, но гледачката да учи детето на различни неща.

detegledachki.jpg

„При условие, че жената владее няколко езика, може да запознае детето ми с основните понятия в музиката, да го научи да свири на музикален инструмент и т.н. бих дала и по-висока заплата, но на една жена без познания в различни области не съм склонна да дам високо заплащане, даже не бих я наела", казва в един от форумите в интернет майка, ползваща услугите на бавачки.  
Това, което определя дадена бавачка са услугите, които предлага и най- вече качеството им. Когато има предложено качество, заплата от 1000 лева  и нагоре е оправдана, се казва още във форумите.

Излиза, че гувернантките биха могли да си докарват едни добри доходи, но разбира се ако предлагат качествени услуги. Странното у нас обаче е това, че доходите на много от желаещите да полват такива услуги почти се припокриват с исканата заплата от бавачката. Например един държавен служител в някое министерство на среден пост или дори висок не взима повече от 1000 лева, а за да ползваш гувернантка, трябва да осигуриш горе долу такава сума за нея. Разбира се, ако е на половин работен ден сумата може и да е по-малка, но въпреки това недостъпна за много хора, упражняващи престижни професии. За тях остава вариантът с детска градина, който както е всеизвестно не е много сигурен, тъй като има недостиг на места в градините. И последен вариант е помощта на баби и дядовци, лели и чичовци.

Ако все пак сте решили да си потърсите гувернантка, то можете да се обърнете към фирма посредник и да кажете изискванията си, тя обикновено ви предлага поне три кандидатури. Провеждат се интервюта в удобно време. Ако изберете жена, сключвате договор с фирмата. Можете да смените гувернантката, ако не я харесате. Между 60 и 100 лева е комисионата на посредника в зависимост от това по колко време дневно ще работи при вас намерената от него бавачка. По-евтино ще ви излезе, ако наемете детегледачка по обява на частно лице. В масовите вестници такива има достатъчно. Така ще си спестите комисионата, освен това часовата „надница" на тези кандидатки може да е по-ниска. Но пък там нямате гаранциите, които би могла да даде специализираната фирма. 

Като цяло гувернантката излиза на семейството доста по-скъпо от държавната детска градина и горе долу на цената на частна градина с допълнителни екстри. 

detegledachki_1.jpg
 снимки Вяра Йовева

Даниела Георгиева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5703 |31.03.2008 Мюсюлманите са повече от католиците в света . 1| 7094 |25.01.2008 Джипита: Не искаме повече да финансираме здравната каса. Промяна! . 1| 6629 |22.01.2008 Големи компании печелят от опасни за човека генно-модифицирани храни . 0| 6486 |13.12.2007 Доц. Орлин Спасов: Политическите блогове не могат да спечелят гласовете на избирателите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads