Реклама / Ads
9| 5179 |14.06.2008 АКТУАЛНО

Илия Троянов громи германската политика към имигрантите

.
Онзи, който се казва Мехмет, трудно получава възможност за професионално обучение в някоя фирма в Германия. В Германия има една значителна разлика между футбола и останалите сфери в живота, пише Троянов в "Die Zeit".
 

"Подолски има нужда от повече приятели" - това е заглавието, под което германският седмичник "Die Zeit" публикува статия от популярния в Германия писател от български произход Илия Троянов. В тази статия Троянов на практика критикува германската политика по отношение на имигрантите, съобщава Deutsche Welle.

Германия въобще не е толкова отворена към света, както националният й отбор по футбол: спортът и шоубизнесът, които дават шансове на чужденците за успех, гласи подзаглавието. За разлика от миналото днес германският национален отбор по футбол е пълен с играчи от чужд произход, като Подолски, Гомез, Курани, които гарантират успеха му. До какъв извод трябва да доведе това? Излиза, че Германия е силна там, където е отворена към света и осъзнава шансовете, които й дава миграцията. И обратно: че е слаба там, където се капсулира в себе си, водена от етнонационален рефлекс. Или може би футболът е изключение, твърде рядко срещана територия на успешна интеграция, където чуждото все пак успява да се наложи с многообразието си и то така, че успехът му се толерира от отдавна живеещите в страната. Дали пък във футбола няма повече възможност за равни шансове отколкото в останалите сфери на живота?  Това със сигурност не е в резултат на германската политика спрямо имигрантите, която схваща себе си като борба срещу бедствия и аварии.

Да не говорим за катастрофално нерешителния в текстовете си закон за имиграцията, създаден през 2005-та година. Макар че Германия има спешна нужда от чужди специалисти, миграцията дори намалява заради многото протекционистки ограничения, пред които са изправени чужденците. Броят на чужденците с ограничено по време право на престой в Германия е намалял с 30 процента само за периода от 2006-та до 2007-ма година. А този работодател, който трябва да докаже, че плаща най-малкото 85 хиляди евро годишно на един чужденец, ако иска да го наеме безсрочно на работа, не се учудва на факта, че кадърни млади професионалисти предпочитат Канада пред Германия. Германия е на едно от последните места в глобалната битка за най-добрите мозъци в света. Едва сега онези, които гледат на германското общество като на гето, започват лека полека да осъзнават, че чужденците няма да ни наводнят и че сме заплашени по-скоро от самота. Това би имало катастрофални последици на фона на намаляващото население и недостига на квалифицирана работна ръка. Дори и добрите футболисти от турски произход, родени и израстнали в Германия, предпочитат да играят в някои от турските отбори.

След десетилетия организиран внос на чужденци от по-ниските прослойки, днес нашето общество не е в състояние да задържи дори и онези хора, които въпреки всички трудности са успели да пробият и да получат това образование, което, казват, липсвало на идващите в Германия чужденци. Това не би трябвало да ни учудва. Онзи, който се казва Мехмет, трудно получава възможност за професионално обучение в някоя фирма в Германия. Неотдавна стана дори известно, че много хора с висше образование, но с чуждо звучащи имена, са също без работа, макар, че в техните браншове се търсят специалисти със същата квалификация. Защото за съжаление има една значителна разлика между футбола и останалите сфери в живота.

За 90 минути всички могат да забравят предразсъдъците си и тесногръдието си, само че едва напуснали стадиона или пък кръчмата, те попадат в едно все по-силно поляризирано общество, в което дамгосването на чуждото дори се толерира.

--------------------------------

Илия Троянов е роден в София, а когато е на 5 години, семейството му емигрира в Германия, където получава политическо убежище. Израства в Кения, но пише на немски език. През 1999 г. Троянов се установява за пет години в Индия. Живее в Германия и в Южна Африка. Прави планове да заживее трайно във Виена.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6311 |13.06.2008 Европа полудява по tecktonik танците . 10| 5453 |12.06.2008 БНТ ще купи правата на световното първенство по батут . 5| 7665 |10.06.2008 "Забравените" станаха национално достояние . 4| 5725 |11.06.2008 Да си красива не е лесно, а да носиш пушка съвсем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads