Реклама / Ads
8| 13689 |17.02.2024 АКТУАЛНО

Има ли криза в IT сектора и как ще влияе AI? Светлин Наков за ФрогНюз

.
Светлин Наков
За криза в IT сектора у нас се заговори активно през есента на миналата година. Това беше предшествано и от съкращения на специалисти в областта, които започнаха още в началото на 2023 г. и постепенно се пренесоха и у нас. Наблюдава се и лек спад в заплатите в сектора, както и много по-голяма конкуренция при наемането на нови служители. Търсенето на IT специалисти е намаляло, докато предлагането се увеличава. Рекордите в приходите на технологичните компании не растат така, както предходните години.
 

Дали обаче всичко това говори за криза в сектора, който бележеше възход, или напротив - виждаме нормализиране след особено процъфтяващите периоди след пандемията от COVID-19, по темата ФрогНюз разговаряхме със Светлин Наков, програмист, предприемач, създател на SoftUni и автор на множество книги и статии по програмиране и софтуерни технологии.





“Влошаване на ситуацията в IT сектора спрямо предишни години има. Има цялостна икономическа криза, икономически спад, което много бързо се отразява на технологичния сектор в целия свят. Технологичният сектор се занимава с инвестиции в бъдещето - човек прави технологии, за да дигитализира някакъв процес. Бизнесът инвестира например, за да направи софтуер, с който работата на определен вид процеси в неговото предприятие ще стане по-лесен, по-бърз, по-ефективен. В период на криза обикновено се превключва в режим на оцеляване. Кое се реже тогава - режат се ненужните разходи: инвестиции, пътувания, дейности, свързани най-вече с развитие. В криза бизнесът затяга коланите, намалява разходите, докато лошият период отмине”, обясни Наков.

 

Откъде идва икономическата криза?

 

“Когато лихвите се повишат, когато парите стават скъпи, вече не можеш лесно да вземеш пари и да инвестираш в нови неща, в нови технологии, в напредък. В такъв момент чакаш добрите времена. Това се случва и в момента”, посочи Светлин Наков и допълни:

 

“Това е циклично събитие, което се е случвало няколко пъти. Например, 2001 година видяхме дотком балона, когато имаше едно вярване, че едва ли не технологиите ще преобразят света, стигна се до балон, до прекалено много инвестиции в неразумни проекти. Наду се балон и той се спука, което предизвика криза. 

 

През 2008 година също имаше такъв момент, също имаше такава глобална икономическа криза. Тя беше причинена от имотния балон - раздаваха се твърде лесно кредити за придобиване и строеж на имоти. В един момент икономиката се забави, някои инвеститори изпаднаха в трудност да погасяват заемите си и банките трябваше масово да продават ипотекирани имоти. Това доведе до рязък спад в цените и много банки изпаднаха в несъстоятелност. Това повлече надолу цялата икономика навсякъде по света. Беше доста тежко. Естествено, много силно пострада и технологичният сектор, защото той е силно зависим от растежа на икономиката и инвестициите в развитие.

 

Връщам се толкова назад, защото по-младите от IT индустрията не помнят, докато 2001 година аз бях програмист, 2008 година - собственик на фирма, сега е 2024 година, аз отново съм собственик на фирма и виждам същите шаблони. Това, което се случи тогава, беше, че фирмите минаха лека-полека в режим на предпазливост, а по-късно, когато кризата се задълбочи, в режим на оцеляване. Тогава фирмите намалиха разходите, спряха излишни инвестиции в съмнителни проекти, инвеститорите спряха да дават пари и почнаха да чакат по-хубави времена. 

 

Това е една цикличност. Средно на 10-тина години идва такъв икономически цикъл, който принуждава икономиката да си даде малко пауза и да се отрезви. Сегашният цикъл на възход даже продължи необичайно дълго (криза не е имало от 2008-2009 г. насам), така че няма нищо необичайно, че отново дойде рецесия.

 

Какво означава това? Означава, че когато имаме период на възход, тогава всички са оптимисти. Инвеститорите лесно дават пари, състезават се за нови идеи, за нови технологии, съответно - кой прави тези нови технологии, правят го програмисти, технологични доставчици, фирми. 





Това се случваше до 2021 година, особено след пандемията. В пандемията всички казаха, че щом си стоим вкъщи, трябва да дигитализираме абсолютно всичко. Тоест, ако досега сме пазарували на живо, вече ще пазаруваме онлайн. Ако сме правили събития на живо, вече ще ги правим онлайн. Ако сме се обучавали на живо, вече ще минем онлайн. И това се случи. Разбира се, за да се случи онлайн, имаше възход на технологичния сектор. Тогава всъщност, когато всички имаха криза в различни индустрии, технологичната имаше възход”.

 

Виждаме ли естествен икономически цикъл?

 

“Това, което се случва, е естественият икономически цикъл", смята Наков.

 

"Парите станаха скъпи - тоест лихвите са високи. Те са високи, защото заради инфлацията трябваше да бъдат вдигнати. Високите лихви означават, че не можеш да вземеш пари назаем, за да инвестираш в по-добро бъдеще. Щом не можеш да вземеш пари назаем, за да инвестираш в по-добро бъдеще, трябва просто да не инвестираш. Когато не инвестираш, не наемаш програмисти и подизпълнители, или съкращаваш, намаляваш служителите. Съответно, някои фирми, които имаха амбициозни планове, ги намалиха, други ги спряха. По естествен начин се освободиха хора. В такъв момент е нормално да има съкращения.

 

Традиционно в технологичния сектор има огромно търсене на кадри. Огромен недостиг - грандиозен. Това, което се случи, е, че тези съкратени хора, те почнаха да се наместват в отворените позиции, защото съкращенията не са във всички бизнеси. Ето например секторът на онлайн хазарта бележи огромен разцвет, банковият сектор има многомилиардна печалба, а инвестициите в изкуствен интелект привличат огромни инвестиции всеки ден. Има и други сектори, които са в изключителен възход и наемат хора постоянно, защото от години чакат да има свободни програмисти. На пазара години наред не е имало такова предлагане”, обясни Светлин Наков.

 

“Индустрията започна да се нормализира”, категоричен е той. 

 

“Нездравословното съотношение между търсене и предлагане на програмисти, IT специалисти, експерти от предните години, започна да се нормализира. 

Какво означава това? Ако през 2021 година пуснеш обява за Senior Java програмист с 5 години опит за нов проект, но получиш 0 кандидати, започваш да ходиш и да се молиш. Фирмите бяха принудени да се надцакват една друга - 2021 година беше върхът на това надцакване. Понеже нямаше никакви кандидати, фирмите крадяха хора на други фирми, вместо по 10 хиляди лева, даваха заплати от 15 хиляди лева, само и само да “откраднат” програмисти, защото в противен случай проектът просто не може да бъде завършен. 





Това надцакване беше изключително нездравословно, защото фирмите и работните позиции бяха в пъти повече от кандидатите и хората на пазара. Това е нездравословно. Това беше много лошо, защото разглези и програмистите. Те започнаха да искат да работят отдалечено, без началник, откъдето искат, от другия край на света да получават заплатата си без много-много контрол, без оглед каква работа вършат. Подборът, поради липсата на конкуренцията, беше занижен, а заплатите бяха много по-високи от реалността. Това се случваше масово”.

 

Какво се случва сега, когато IT фирми правят съкращения?

 

“Когато някоя фирма съкрати някого, се появяват свободни хора. Наблюдаваме това в момента - през октомври-ноември започна по-осезаемо, може би през декември беше върхът на този цикъл. През януари, по мои наблюдения, индустрията започва да отлепя нагоре", смята Наков и обяснява:

 

"Какво се получава? Пълно е със свободни хора, включително и кадърни. Не казвам, че всички свободни са добри - през добрите години бяха наети хора, които не са много добри, но когато няма избор, се наемат. Бяха наети на много по-високи заплати, отколкото реално заработват и заслужават. Сега започва една нормализация, едно оздравяване, едно отрезвяване. 

 

Някои фирми в момента изобщо нямат проблем, обаче решават да съкратят най-скъпите хора, за да ги заменят със служители, които вършат същата работа на половин цена. 

 

От друга страна, наистина има съкращения. Получи се съвпадение и с придобиването на VMware, като новият собственик Broadcom реши да оптимизира разходите и решиха да уволнят хора в България. Тези хора са с опит, сред тях има много кадърни, много добри, на огромни заплати - всички те в един момент се наляха на пазара на труда.

 

Сега започна големият вик: “Намалиха ми заплатата”. Защо? Защото човекът е бил нает в добрите години на заплата, която е двойна на нормалната, а сега отива на пазара на труда, когато вече има конкуренция, когато за едно работно място има не трима кандидати, а 25. Балансът се промени и всички фирми се възползват от това. От една страна, има фирми, които са в затруднение - клиентите спират проекти. От друга страна, има фирми, които нямат затруднение, обаче се възползват от ситуацията да уволнят или заменят скъпи и неефективни служители, защото може - пазарът на труда в момента го позволява.

 

Ако в добрите години уволниш хора, първо, няма кой да отиде на тяхното място. Второ, това би било имиджов проблем. Ако в едни добри години, две-три години назад, някой уволни 500 души, ще загуби репутацията си на добър работодател. Никой не смееше да уволнява просто така. Сега обаче уволнения има, защото никой няма да забележи, никой няма да пита. 





Наблюдаваме също и корекция на заплатите. Уволненият служител, който не е давал много от себе си, но е взимал 15 хиляди лева, вече не може да взима толкова, защото неговите умения не съответстват на 15, а на 8-10 хиляди. Този човек сега отива да търси работа и казва, че под 12 хиляди няма да започне. Съответно, 3 месеца по-късно, започва на 10 хиляди”.

 

Какво става с младите програмисти в тези условия? 

 

“Всичко това изкривява пазара за Junior програмисти, които са най-потърпещи”, смята Светлин Наков и допълва:

 

“В добрите години, Senior хора - опитни хора, нямаше. Фирмите се принуждаваха да взимат по-неопитни Junior. Стигна се дотам фирмите да плащат на хората, за да ги учат. Имаше много академии, където офертата беше: “Ела при нас, ние ще ти плащаме 3 или 6 месеца, без да получаваме приходи за теб, само ще учиш. Ти няма да работиш и ще даваме 1200 лева заплата, за да учиш”. Това е абсурдно, това беше дефектно, нездравословно, счупено по природа.

 

Когато си стажант, не ти се плаща. На теб ти се плаща в това, че някой ти отделя внимание и те учи. И това е нормално.  Когато бях студент - 2001-2002 година, за да отидеш на стаж, трябваше да си платиш на работодателя, за това, че те обучава. Представете си Junior Java Developer, завършил някоя софтуерна академия или завършил Техническия университет, отива и плаща по 1000 лева на месец за правото да е стажант. И онова също беше крайност, но някъде по средата е истината. Не може един Junior, в ролята си на стажант, където ще го учат, да очаква да му плащат заплата и то голяма. Започнаха масово да надигат вик, че няма вече работа за Junior-и. Не е вярно, работа за Junior-и има, но трябва да си я заслужиш, като натрупаш опит в собствени проекти преди това.

 

Какъв е пътят на Junior специалистите?

 

“Първо, трябва да си извървиш пътя, да бъдеш стажант с пари, ако не можеш да намериш къде, да си стажант без пари. Трябва да работиш по свои проекти, да фрилансваш , да действаш, да натрупаш опит и тогава да отидеш и си да Junior служител. На мен не са ми идвали 10 фирми да ми се молят да започна работя при тях, а съм търсил дълго време първа работа, преди това съм учил и писал собствени проекти 7-8 години”, посочи Наков. 





“Хората трябва да разберат, че първо, да получаваш висока заплата и да не вършиш работа като за тази заплата, това не е здравословно, това не е нормално и трябва да спре. Второ, трябва да разберат, че почването на първа работа е стаж. И този стаж е без пари половин година и това е нормално”, каза той.

 

Какви са тенденциите в пазара на труда в технологичния сектор в момента?

 

“Нещата отиват към оздравяване, към отрезвяване, към нормализиране”, смята Наков.

 

Според него характеристиките и тенденциите на средата са следните: 

 

“Процесът по започване на първа работа става труден. Надцененото заплащане ще се коригира. Хората, които не са много кадърни, но са работили, може да останат по-дълго време на скамейката, да си търсят работа и да не успеят да се намерят. Това, че някой има три години опит, не означава, че е добър програмист.

 

Сега, когато има повече възможности, човек, който три години е редил пасианци и е пил кафе в офиса, да бъде заменен, неговите шефове вероятно ще наемат някой по-кадърен. Истината е, че вече не наемат всеки, а наемат добрите. Трябва хората, които кандидатстват, да положат повече усилия, отколкото преди. Може и да им отнеме повече време да си намерят нова работа или първа работа, отколкото преди”.

 

“Да говорим за залез на индустрията обаче, е абсолютно безпредметно, защото дигитализацията няма да спре. Напротив, тя се разраства. Бъдещето на света е технологично”, допълни той.

 

Изкуственият интелект и програмирането?

 

“Доказва се, че изкуственият интелект прави хората по-продуктивни, но не замества хората. Заместване може да има само в някои много-много специфични длъжности - например да сменим фотографа с AI-генератор. Пак има такава длъжност, само че човекът вече не снима с фотоапарата, а пише промпове”, посочи Наков.

 

“Има хора, които казват, че с AI става по-бързо, затова ще трябват по-малко програмисти. Не съм съгласен - когато става по-бързо, хората просто ще напредват по-бързо със софтуера, ще вършат повече работа и ще са по-ефективни. В крайна сметка обаче винаги си трябва човек. Изкуственият интелект не яде професии”.





Каква е прогнозата за бъдещето на IT сектора? 

 

“Моята прогноза е, че тези процеси на отрезвяване ще продължат идните няколко месеца. Това са естествени процеси”, смята Светлин Наков.

 

“Икономическата обстановка по-скоро върви надолу. Тя ще върви надолу може би още половина-една година. Моето мнение обаче е, че процеситите на оздравяване ще приключат към лятото до есента.

 

Не може една икономика да стои на дъното на инвестициите. Говори се за намаляване на лихвите, за да се стимулира развитието на икономиката. Това се очаква да бъде през лятото. Моята прогноза е през есента да имаме по-осезаем възход. Идните месеци повечето фирми ще стискат зъби, няма да се разрастват, но ще искат и да не губят хора. Ако губят хора, да не са ценните им хора, защото във всяка фирма има хора, които не са топ пърформъри", прогнозира той. 

 

"Съветът ми към всички е да се възползват от този момент да станат топ пърформъри. Да научите повече. Да станете по-добри. Junior-ите да научат как да си вдигнат нивото. Senior-ите да учат нови технологии, неща, които ще им отворят повече възможности занапред", съветва експертът. 

 

"Моето очакване е, когато се тръгне нагоре, да не е изведнъж. Очаквам леко, бавно, постепенно и много по-устойчиво индустрията да върви нагоре. Фирмите ще станат по-устойчиви, ще имат по-стабилни клиенти, ще бъдат по-внимателни, няма да дават прекалено високи заплати, защото това ги поставя под финансов риск. Всеки ще трябва да отстъпи малко, за да се балансира системата”, обясни Светлин Наков. 





“Това балансиране вече започна през октомври 2023 година. Балансирането ще продължи между половина и една година. Ако няма непредвидими събития - войни или пандемия, трябва да приключи до другата есен. Няма индикация за нещо апокалиптично”, завърши той.

 

Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4081 |15.02.2024 Адв. Мария Петрова: Когато децата ми умират по стълбите на болница, тогава ще разбера какво е - това ми бе казано . 19| 8969 |14.02.2024 Иво Инджев: 30 доказани лъжи в полза на рашиzма само в едно предаване на Волгин . 8| 8492 |13.02.2024 Руското МВР издирва Иван Калчев - Глиги, Христо Грозев и още българи . 19| 4245 |12.02.2024 Иво Инджев: Тръмп - този продукт на “консерватизма”, по нищо не се различава от Путлер по менталност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads