Реклама / Ads
21| 6799 |04.07.2023 АКТУАЛНО

Журналистката Елена Малишина от “Новая газета” е пребита в Чечения, със счупени пръсти и залята с боя

.
Журналистка от “Новая газета” е пребита в Чечения Източник: ”Новая газета”
Журналистката Елена Милашина от ”Новая газета” и адвокатът Александър Немов от ликвидираната от властите неправителствена организация ”Мемориал” са били нападнати от маскирани въоръжени лица в Чечения и жестоко пребити, съобщи изданието.
 

Заплашена от 10 години затвор журналистка за протест срещу войната избяга във Франция


Косата на Милашина е била остригана, пръстите на двете ѝ ръце са счупена, а тя е залята със зелена боя и често губи съзнание. Немов едва говори и се придвижва много трудно. И двамата са в болница, като нейното транспортиране е невъзможно без специален превоз.


Нападението е станало по пътя към летището в Грозни, където колата им е била блокирана от три автомобила. Двамата са бити, включително с ритници по главата. Унищожени са техниката и документите им. Немов допълва, че били заплашвани с разстрел и са опрели пистолет в главата му, предаде Дарек радио.

 

Двамата са пристигнали на място заради очакваното произнасяне на присъдата срещу Зареме Мусаева - жена на бивш съдия от Върховния съд в Чечения и майка на активистите Абубакр и Ибрахим Янгулбаеви, която през януари миналата година беше отвлечена от Нижни Новгород от чеченските силови структури, съобщава "Би Би Си".

 

Обвинението поиска на 15 юни лишаване от свобода за 5 и половина години в затворническа колония.

 

Един от синовете ѝ твърди, че за повече от три години престой в ареста на затвора се е влошило зрението ѝ, страда от болки в гърба, заради които практически не може да се движи и от юни е в болница.

 

През пролетта на 2020 г. Милашина поиска да бъде обвинен чеченският лидер Рамзан Кадиров в заплаха с убийство. Повече от сто активисти, включително омбудсманите на Германия и Франция и Европейската служба за външни отношения, призоваха руските власти да осигурят защита на журналистката.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че това не е въпрос от компетенциите на президентството.

 

Един от основателите на "Новая газета" е главният редактор и Нобелов лауреат за мир Дмитрий Муратов. Той изгуби няколко свои журналисти, убити заради разследване на корупция, основно свързана с Чечения и Северен Кавказ.

 

Изданието прекрати дейността си в Русия (но има "Новая газета - Европа"), за да не бъде закрито от властите. Въпреки това те отнеха лиценза като част от вълната за ликвидиране на всеки глас, алтернативен на официалните канали.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4626 |18.01.2023 Психологът Елена Димитрова за Фрог: През януари хората често изпадат в депресия, но има как да се измъкнат от нея . 4| 30852 |15.12.2022 Окончателно! Делян Добрев загуби делото ”Кумгейт” срещу Елена Йончева . 0| 4426 |15.07.2021 Елена Йончева от последното заседание на комисията LIBE . 16| 12320 |20.01.2021 Елена Гунчева към гербоидите: Едно читаво нещо не направихте, бре!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads