Реклама / Ads
15| 11658 |22.10.2019 АКТУАЛНО

Как българският народ посреща новината за падането на мониторинга

.
Др. Тодор Живокв се е хванал на хорото...
Дете се прибира в къщи от училище. Влиза в хола с наведена глава. Бащата пита: Какво става, да не са ти изяли десерта? Детето не отговаря. Намесва се майката: Кажи, маме, да не са ви плашили с джендери или Ангел Джамбазки да е агитирал срещу гей парада?
 

Детето изхлипва: Пак двойка… (Асоциация с картината „Опять двойка” на художника Фьодор Решетников. Гешев и Цацаров да не го бъркат с генерал Решетников…)

Тишина. В стаята се прокрадва напрежение… И в този момент на телевизора се появява Жан-Клод Юнкер. Бащата се заслушва и след миг скача от дивана, изпаднал в еуфория: Свалили са мониторинга на ЕС и няма повече да ни критикуват за корупцията и беззаконията. Край на мониторинговото робство! Е, сега вече ще станем като Швейцария. А двойката не я мисли - дидпломи се купуват. Депутатски и кметски места - също. А може и прокурорче да те направим– не е никак лошо...






През прозореца в този момент долитат бурните ритми на българско хоро. Семейство се лепва на перваза. А на улицата - о, чудо! От блоковете се изсипват щастливи хора, прегръщат се, плачат и се хващат на кръшното хоро, извило се като смок в междублоковите пространства, незастроени кой знае защо. Хорото водят напети политици, с грейнали лица. Веят се знамена.

 

Мамо, мамо, я ги виж! – рипва детето, забравило за гадната двойка.

 

Що е? – Идат, погледни ги.

С пушки, с саби... – Що стоиш?

Скоро, чедо, поздрави ги!

Тях ги бог прати насам,

да помагат, чедо, нам.

 

Звуците на веселото хоро се извисяват над блоковете, оттам над околовръстния, гори и планини и се понасят над Родината.

 

Някъде на „Дондуков“ един мъж изтрива гореща сълза, търкулнала се по обветреното му лице.

 

Някъде, още по-далеч, магистрални труженици и труженички спират работа за миг отмора, избърсват с ръкав потта от челата и се прекръстват, вперили взор в небето: Мониторингът падна!

 

21 октомври – новият Трети! (март)

21 октомври – новият Девети! (виж снимката)

21 октомври – новият Десети!

 

Творчески колектив

 

П.П. Някъде на майната си, в едно северезопаднало селце, баба Нуша залости портата. Заключи и трите катинара - два китайски и един турски. Пусна резето и отвърза кучето. След това влезе в къщата и включи камерите и охранителната уредба. Когато свърши всички тези предохранителни мерки, струващи й пет пенсии и два пощенски записа от Испания, възрастната жена седна на столчето, извади бучка сирене и един домат и пусна телевизора. На екрана цъфна набора Юнкер. Говореше за падналия мониторинг за България и спирането на докладите, които сочеха, че има корупция, а няма осъдени. 

"Дърт пергиш... Е, и?" - промърмори баба Нуша и резна домата с ножчето, останало от мъжа й...

Отиваше си един празничен ден за Родината...

 

А всъщност омразният мониторинг наистина ли бе паднал?

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4661 |15.10.2019 Русия посреща KWiAT . 28| 31989 |22.07.2019 Нови дарове за Ахмед Доган: руски охранители, ултра скъпа яхта и народна песен . 38| 22209 |15.04.2019 Илиян Василев: 75 години по-късно имаме Народен съд . 5| 19355 |25.02.2019 Гледат мерките на задържани свидетели по делото „КТБ“, назрява международен скандал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads