Реклама / Ads
3| 10734 |15.07.2013 АКТУАЛНО

Какво е електронно гласуване

.
Електронно гласуване, познато още като е-гласуване, е термин обхващащ няколко различни типа гласуване включващ електронни средства за гласуване и преброяване на гласовете.
 

Неговата технология включва перфорирани карти, система за гласуване чрез оптическо сканиране и специални будки за гласуване (вкл. и самостоятелни системи за директен запис на електронното гласуване - DRE, което може да включва и предаване на гласовете по телефон, частни компютърни мрежи или Интернет.

Могат да бъдат определени два основни типа е-гласуване:

• e-гласуване, което е физически контролирано от представители на правителствени или независими изборни органи (напр. електронни машини на местата за гласуване);

• дистанционно е-гласуване, което се провежда само по волята на отделния гласоподавател, и не се контролира физически от представители на държавните органи (напр. гласуване от личния компютър, мобилен телефон, интернет телевизия.

Системите за електронно гласуване се използват от 1960 г. насам, когато се появяват за първи път системите с перфорираните карти, пише КРОСС. За първи път те се използват в САЩ, където 7 избирателни района използват този метод за президентските избори през 1964 г. Машините за гласуване DRE, които събират гласовете в една машина, се използват от всички гласоподаватели при всички избори в Бразилия и Индия, а също и във Венецуела и САЩ. Доста се използват и в Холандия, но след това биват извадени от употреба след някои обществени притеснения.

Гласуването по интернет набира популярност и се използва за правителствени избори и референдуми във Великобритания, Естония и Швейцария, както и при общински избори в Канада и първични партийни избори в САЩ и Франция.

Съществуват и хибридни системи, които включват електронно устройство за маркиране на бюлетините (най-често система тъч скрийн подобна на DRE) или други спомагателни технологии за отпечатване на следите, заверени на хартия от гласоподавателя, а след това се използва отделна система за електронна табулация.

Електронните бюлетини

Електронното гласуване използва електронни бюлетини за съхранение на гласовете в паметта на компютъра. Системите, които ги използват, се наричат DRE. Когато се използват електронни бюлетини няма риск за изчерпване на бюлетините. Освен това те премахват необходимостта от отпечатване на книжни, което е значителен разход.

Един от все още съществуващите проблеми с този вид гласуване е достъпността. Организации като Фондация за заверки на гласуването критикуват машините за електронно гласуване и препоръчват алтернативи. Някои гласоподаватели с увреждания вкл. и тези с увредено зрение биха могли да използват бюлетин с докосване – система, която използва физически маркери, когато трябва да се отбележи нещо, да се гласува тайно с книжен бюлетин. Тези бюлетини могат да се проектират еднакво с тези използвани от другите гласоподаватели. Но другите хора с увреждания вкл. и тези, които са десняци не биха могли да използват тези бюлетини.

Машините за електронно гласуване могат да предоставят незабавна обратна връзка на гласоподавателите като установяват евентуалните проблеми като по-ниска или по-висока избирателна активност, което да доведе до провал на изборите. Тази незабавна обратна връзка може да помогне за успешното определяне на намеренията на избирателите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7566 |04.06.2013 И. Миронова: В Израел всички знаят къде е България и какво е направила за евреите . 31| 10772 |19.01.2013 Теди Москов: Не знам какво точно е “Пайнер”, ще питам адвокат как да реагирам на Азис . 12| 8831 |04.01.2013 Какво става в Македония? . 1| 7066 |20.09.2012 За какво са им всъщност?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads