Реклама / Ads
Frognews
1| 4816 |03.10.2014

КФН заплашена от европейски санкции

.
Мнозинството българи са единодушни, че основният порок на нашия народ е търпението. Волското търпение. Мълчим, подложени на тормоз и издевателства, и се осмеляваме да нададем глас само когато няма кой да ни чуе.

Инвестиционните посредници, развиващи дейност в страната ни, за жалост не са изключение от общото правило. От години се говори за нерегламентирани практики в Комисията за финансов надзор, за разделяне на поднадзорните лица на „свои” и „чужди”. Някои се ползват със специални привилегии, а други се изправят пред непредолими пречки в развитието на бизнеса си.

 

Фирмите, отказали да се включат към тези практики, биват прилежно наказвани с безброй проверки и актове за дори невинни технически грешки. В същото време, регулаторът си позволява да проявява пълно пренебрежение към нормативната база.

Обикновено, пострадалите уплашено скланят глава.

 

Но не всички са готови да се предадат безропотно.

 

Глобал Маркетс се осмелиха да нарушат табуто и да нададат глас срещу скандалните практики на КФН. Фирмата заведе жалба в Европейската комисия, надявайки се най-после да получи справедливост.

 

За какво става дума? За да не навлизаме в скучни юридически подробности, ще разкрием историята с няколко думи.

 

Оказва се, че регулаторът системно нарушава европейски директиви, лишавайки родните посредници от приходи за милиони и стотици клиенти. Молбата за откриване на клон в Словения се бави... с години! След като според правилата на Общността, фирмата би трябвало да получи отговор до няколко седмици.

Гротескното забавяне е наистина странно. Да предположим, че регулаторите са решили, че инвестиционният посредник не би следвало да разширява дейността си в тази държава? Защо тогава не са издали отказа си в законово указания срок? А ако, от друга страна, няма причини за отказ, на какво се дължи, меко казано, необичайното забавяне? Дали става дума за небрежност или непоправим бюрократичен мързел? Едва ли!

Защото служителите на КФН далеч не проявяват леност, когато трябва да санкционират „неудобни” посредници, или да предприемат чистки в собствените си редици. Най-вероятната хипотеза е една: инвестиционният посредник, който е кандидатсвал за клон, очевидно са отказали „да смажат” колелата на бюрократичната машина. А нейното гориво, както знаем, е „зелено”.

 

Отказали да се поддадат на натиска, управителите на инвестиционния посредник изискват обещетение от 2,5 млн. лв.

 

Фирмата настоява да й бъдат компенсирани пропуснати ползи и да получи компенсация за направени разходи по забавеното лицензиране.

Не прибързваме ли със съмненията за корупция в Комисията за финансов надзор? Подобни слухове, всъщност, далеч не са новина. Напротив – скандалите са достатъчно да държат буден със седмици дори най-запаления почитател на криминалната литература. Нито един от отразените от медиите случаи обаче не приключи с официално становище на компетентните органи, да не говорим пък за санкции или присъди. За пример, да напомним историята около освобождаването на Евгени Недев, директор на дирекция „Инвестиционни посредници” в Комисията за финансов надзор.

 

Тя е достойна за класически трилър, наситена с подозрения за корупция, задкулисни игри, злоупотреби с власт и безмилостни „чистки”. Могъщи институции, включително ДАНС и НАП, се оказаха безсилни да стигнат до корена на проблема, и засега споделените на четири очи горчиви оплаквания на поднадзорните лица остават единствено мрачни хипотези.

 

Не че г-н Недев бе особено стреснат от случая. Въпреки че според закона той не може да служи в поднадорно лице поне година след като е напуснал поста си, г-н Недев сам се хвалеше, че е започнал работа в инвестиционния посредник Детла Сток. Разбира се, на хартия всичко е „чисто” – няма сключени договори, и според ширещите се слухове, всички плащания към бившия директор от КФН се извършват или на ръка, или през поставени фирми. Факт е обаче, че на 2-ри юни в 10:00 сутринта г-н Недев е заснет от охранителните камери да влиза в офисите на Делта Сток.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Сред 10-те най-хубави градове европейските хич ги няма 10| 6493 |13.07.2008 . Фестивал на европейските копродукции започна в София 0| 4649 |30.05.2008 . Най-добрите европейски градове за бизнес 0| 12375 |19.03.2008 . Пенсионери се жалват от високи сметки в Европейския потребителски център 0| 4246 |05.02.2008

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ