Реклама / Ads
5| 6773 |31.05.2017 АКТУАЛНО

„Коалицията Булгартабак“ ще прибере 140 млн. лв. от дивиденти

.
Бойко Борисов и Делян Пеевсси
Собствениците на „Булгартабак холдинг“, които и да са те, трябва да са много доволни от сделката, която направиха през 2011 г. Тогава, по време на управлението на първото правителство на Бойко Борисов, Агенцията за приватизация (АП) продаде близо 80% от „Булгартабак холдинг“ за 100.1 млн. евро. Сделката продължава да бъде с една от най-тежките корупционни сенки, оставяни някога от приватизационна процедура.
 
Повече от шест години след продажбата продължава да бъде неясно кой притежава най-голямата цигарена компания в България.

Но нищо от това не притеснява властите в България. Икономическият министър и бивш изпълнителен директор на АП Емил Караниколов обяви само преди ден, че продажбата на „Булгартабак“ е пример за добра приватизационна сделка. Защото „предприятието продължава да работи“.

Че сделката е много успешна, на няколко пъти обявява и премиерът Бойко Борисов. Според Борисов България трябва да е много доволна, защото е взела 100 млн. евро „за две фабрики“.

Фактите показват, че от тази сделка най-доволни обаче трябва да бъдат купувачите, които и да са те. Само за шест години те са на път да покрият изцяло платената на държавата сума при това само от разпределяне на дивидент, базиран на оперативните резултатите на цигарения холдинг.

В съобщение до Българската фондова борса (БФБ) „Булгартабак“ предлага на акционерите си да одобрят раздаването на рекорден дивидент от 43 млн. лв.

Това е третото голямо разпределение на дивидент, откакто холдингът беше приватизиран. Общата сума, която за шест години частна собственост акционерите на „Булгартабак“ ще получат, е 143 млн. лв.

Кой ще вземе парите

Най-голям акционер в „Булгартабак“ е австрийското BT Invest. То спечели конкурса за приватизация през 2011 г. Конкурс, в който параметрите бяха скандално променяни по искане на Агенцията за приватизация, така че от него да бъдат отказани стратегическите инвеститори и да се предпочетат портфейлните. В крайна сметка в последния етап на конкурса остана само една оферта – на австрийското BT Invest, зад което открито застана руската банка ВТБ чрез инвестиционното си поделение VTB Capital.

През 2014 г. обаче VTB Capital се оттегли от „Булгартабак“ и, както е превиждал подписан още преди приватизацията договор, продаде участието си в австрийската компания на лихтенщайнската офшорка Livero Establishment. Кой е собственик на това дружество, никога не е обявявано. Комисията за защита на конкуренцията, известна с това, че винаги се произнася в унисон с интересите на ДПС депутата Делян Пеевски, одобри набързо смяната на собственост. По-точно казано, КЗК директно отказа да се произнася по производство за концентрация, защото за краен купувач на „Булгартабак“ било посочено физическо лице без стопанска дейност.

Че зад приватизационната сделка стоят интересите на ДПС депутата Делян Пеевски, Винпром Пещера и банкера Цветан Василев, се спекулираше още в процеса на приватизационната процедура.

След падането на КТБ обаче значителна част от схемата на финансиране, а и от собствеността, станаха известни.

Кой кой е в схемата




Кореспонденция между адвокат Александър Ангелов, известен и като „адвокатът на Пеевски“, и бившата дясна ръка на Цветан Василев, а сега свидетел на прокуратурата Бисер Лазов, както и самия Василев, показва как е била разиграна собствеността в „Булгартабак“.

С 59 млн. евро заемодател на LIVERO Establishment става EFV International Financial Ventures limited. Компанията участва в доста сделки в орбитата от фирми около Цветан Василев и КТБ. Тя е едно от ключовите дружества в системата на собственост и в Българската телекомуникационна комания (БТК), и във военно-промишлените дружества, кредитирани през КТБ. От доклада на КОНПИ за разследванията по делото КТБ става ясно, че Цветан Василев е декларирал собственост над EFV.

Така че към началото на 2014 г., когато е разчертана схемата за собственост и финансиране на „Булгартабак“ EFV, осигурила 59 млн. евро, е била контролирана от Василев. Самият Василев никога не е отричал да е участвал във финансирането на сделката. В няколко свои интервюта след падането на КТБ той определя за собственик в сянка на „Булгартабак“ Делян Пеевски. По думите на Василев самият той е трябвало да бъде съсобственик заедно с майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева на 35% от „Булгартабак“ през фондация Panim.

Според разчертаната от адвоката на Пеевски схема на собственост в Булгартабак с 49 млн. евро финансиране там участва Ventracor Establishment. От имейлите, изпращани към Бисер Лазов и Цветан Василев става ясно, че зад тази фондация стоят интересите на „колегите от Пловдив“. Според информация на „Студия Трансмедия“ това са собствениците на „Винпром Пещера“. Те е трябвало да получат дял чрез фондацията Sedona.

Sedona, Panim и Livero присъстват и в един ключов документ, публикуван в разследване на „Биволъ“. Това е споразумение от 2011 г., още докато е текла процедурата по приватизация. Според текста на споразумението VTB Capital създава BT Invest за да участва в процедурата по приватизация, но получава правото да продаде купеното на три дружества – Belom Foundation, Sedona Foundation и Livero Establishment.

Отново в схемата “Ангелов“ са посчени три офшорки от Британските Вирджински острови – GRAND INVESTORS,  INTER PROJECTS GROUP и VITALITY INVEST. Те са получатели на по 10% в Livero Establishment.

Кой стои зад тях

Цитирано от „Биволъ“ писмо до бившия посланик на САЩ у нас Марси Рийс развива тезата за корупционна комисионна от по 10%, получена от Ахмед Доган и Бойко Борисов, за да благословят политически сделката. Също 10% е получил и Александър Сталийски, който е от „вътрешния доверен кръг” на Борисов. Сталийски беше посочен от Цветан Василев и като човека, който му е бил определен от Бойко Борисов „за контакт“. Идвал е в дома му и е получавал отчети как се движат определени компании и бизнеси. Самият Сталийски пък е посочвал лица, които да заемат позиции в компании.

Проверка на „Студия Трансмедия“ в търговския регистър на Лихтехтенщайн показа, че от февруари 2017 г. Livero Establishment е обявено в процедура по ликвидация.

Заличаването на LIVERO Establishment ще сведе до минимум и шансовете за успешно завършване, все някога, на започнатата от прокуратурата в Лихтенщайн проверка за съпричастност на българските политици Бойко Борисов, Ахмед Доган и Делян Пеевски към сделката и финансирането й.

Информация за разследването на български полици (със заличени имена) беше публикувана във Фрогнюз, а няколко дни по-късно медиите на Делян Пеевски оповестиха, че имената на тримата разследвани в Лихтенщайн български политици са именно Борисов, Пеевски и Доган. Информация по разследвано е изпратена към българските власти, но те очевидно нямат интерес към нея.

Трансмедиа
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4923 |19.04.2016 Синдикати: Неизвестно дружество се кани да сложи ръка върху „Булгартабак“ София . 28| 7971 |19.03.2016 Пеевски официално вече е извън „Булгартабак“ . 29| 5095 |13.03.2016 Б. Димитров: Да приберем жените и децата от Идомени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads