Реклама / Ads
9| 6784 |15.09.2014 АКТУАЛНО

Комитетът за КТБ към Искров: Готови ли са одиторите с доклада?

.
За втори ден учредителите на Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България изпращат писмо до управителя на Българската народна банка (БНБ) във връзка с казуса Корпоративна търговска банка (КТБ).
 
Вложители и клиенти на финансовата институция, както и експерти посочват, че очакват оповестяването на доклада за състоянието на КТБ на 20 септември. Авторите на писмото припомнят, че ситуацията с поставената под надзор банка засяга близо половин милион души в България.

Вчера от Комитета също изпратиха запитване до Искров. Оттам съобщиха, че разполагат с информация, че одиторите в КТБ не са работили в продължение на 20 дни. "Кой и защо им е разпоредил да не работят? Вярно ли е, че одиторите на КТБ и банка "Виктория" ще получат възнаграждение от общо 1,6 милиона лева?", попитаха тогава учредителите.

С днешното писмо, изпратено до редакцията, се отправят още няколко въпроса до Иван Искров. Публикуваме целия му текст без редакторска намеса:

"ДО Г-Н ИВАН ИСКРОВ

УПРАВИТЕЛ НА БНБ

От Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България, учреден на 19 август 2014г. в София от клиенти на КТБ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ИСКРОВ,

Пишем Ви отново днес, за да Ви напомним, че на 20 септември 2014г. изтича удълженият с два месеца срок на особения надзор и всички ние очакваме да бъде оповестен докладът за състоянието на Корпоративна търговска банка.

Казусът КТБ засяга близо половин милион души в България – фирми от реалната икономика, стопански субекти, обикновени вложители, затова сте длъжен да отговорите на въпросите, които Ви задаваме:

1. Готови ли са квесторите и одиторите с доклада за КТБ?

2. Ако от банката липсва пълна документация за кредити за 3.5 милиарда лева, кажете те на кого са раздадени, как са раздадени и защо? Тези кредити обслужват ли се или не? Има ли между тях свързани фирми? Какво обезпечение са предложили, за да получат средствата?

3. Колко са фирмите, кредитирани от КТБ, за които няма пълна документация и какъв е техният кредитен портфейл?

4. Колко души общо – квестори и одитори с техните екипи – работят в затворената КТБ? Колко време им е необходимо, за да свършат прескъпо платената си работа, за която обикновено в други подобни случаи са необходими три-четири седмици? На тях защо не им стигат и три месеца?

5. При осъществяването на сделката за придобиване на Виваком и БТК заложени ли са активи на БТК в Корпоративна търговска банка? Какъв е размерът на обезпечението? Как е осъществена тази сделка, има ли в кредитирането по нея свързани фирми?

Настояваме за публичен отговор!

От учредителите на Комитета"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6382 |15.09.2014 Мохд Абуаси пред Фрог: Още един британец ще бъдe обезглавен . 0| 5274 |15.09.2014 Без смартфон на училище, призова директор . 15| 8763 |14.09.2014 Героизъм! Англичанин спаси 21 души, давещи се в „Леденика” . 24| 8963 |14.09.2014 Прокопиев срещу Хърсев, Ангарски, Дончев и д-р Тренчев за КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads