Реклама / Ads
0| 5944 |14.05.2010 АКТУАЛНО

Министри и театрали нищят реформата в театъра

.
Днес предстои нова среща за реформата в българския театър, на която ще присъстват премиерът Бойко Борисв, финансовия министър Симеон Дянков, министъра на културата Вежди Рашидов, театрални директори и представители на САБ.
 

Те всички, в компанията на г-жа Йорданка Фандъкова, която е поканена на срещата, защото вече има опит в провеждането на театрална реформа ( в софийските общински театри) ще обсъдят параметрите на въпросната театрална реформа и в какъв период от време е възможно тя да се случи.

За реформата в българския театър се говори от дълго време. В началото на 2010, обаче театралните директор от столицата и провинцията поискаха да участват в създаването на театралната реформа.

Министърът на културата ги увери в писмо, че в повереното му ведомство “работят по различни модели за театрална реформа”, които ще им бъдат представени до края на март. След което, ще се даде възможност за широка дискусия, за да може през септември да се избере най-приемливия за бг театъра вариант.

Последва новината, че понеже пари няма, ще се затварят българските театри и ще се съкращават служители. На българските театрали тази реформаторска идея, излязла от културното министерство не им хареса. Защото съзряха следния парадокс - че работещите театри ще престанат да работят, а тези, които не са работили, пак няма да си работят и техните съкращения ще бъдат най-малки.

Няма как да се мине без реформа и в сферата на театъра, категоричната е позицията на премиера Бойко Борисов. Миналата седмица от гилдията се заканиха да излязат на протест заради нея и заради необходимите съкращения на разходите в културата сфера с 10%. Основните притеснения на театралите са, че икономиите всъщност ще доведат до орязване на щатовете.

“Ще има просто реформа и тук, няма как да се мине", заяви Бойко Борисов и продължи с коментар: "Виждате Донев (Камен), когато отива в НДК сам, препълва непрекъснато залата, за два часа изчезват билетите. И не се оплаква за пари. В същото време трупи, които никой не ги посещава, всеки ден щели да протестират. Добре дошли са, протестирайте. Но това не може да продължава. Да глобяваме целия народ, за да съществуват разни малки трупи да речем”, коментира още премиерът.

По думите на Христо Мутафчиев министър-председателят е разбрал исканията на артистите. Той определи предишната среща с премиера като изключително полезна.

Но нито Христоо Мутафчиев, нито Валентин Танев, нито който е да е от актьорската ни гилдия е на мнение, че трябва да се правят съкращения във всички сфери на театъра или да се закриват цели театри. Според тях пътят на промените е друг и той минава през най-важното – да се даде възможност на българския театър сам да разполага със спечелените от приходи пари – така пазарът ще определи кои са можещите и кои ще оцелеят.

За стратегията за адекватни промени в българския театър, написана от работещите в театъра професионалисти, прочетете повече в рубриката интервю.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 13485 |13.05.2010 Шефът на акушерите: Бременни жени - само до 45 години . 29| 17927 |11.05.2010 Германия припозна Генерала в образа на Тато . 4| 10002 |01.05.2010 "Листопад" и "Мисия Лондон" се харчели като топъл самун . 5| 11445 |29.04.2010 Шофьори искат онлайн проверка на контролните точки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads