Реклама / Ads
2| 5600 |29.08.2023 АКТУАЛНО

Може ли да се повтори трагедията в Креведия у нас?

.
Източник: Twitter
Оперираща без лиценз станция за пропан-бутан в румънския град Креведия отне живота на двама души и рани още над 50. Причината - двойна експлозия, случила се след като шофьор се опитал да прехвърли газ в празна цистерна с маркуч. Местните жители са знаели, че бензиностанцията работи незаконно, но въпреки това органите на реда не са реагирали. Възможно ли е да се разиграе подобен сценарий в България и колко от бензиностанциите у нас работят законно?
 

От началото на годината у нас са проверени 53 газостанции за метан и 976 - за пропан-бутан. Издадени са 15 акта за нарушения, каза за БНР Григор Къшов - директор на главна дирекция “Инспекция за държавен технически надзор“ в ДАМТН (Държавната агенция за метрологичен и технически надзор) - структурата, която следи за безопасността на газостанциите и бензиностанциите у нас.

 

Агенцията има регистър на всички тези съоръжения, през който би трябвало да се следи дали те са минали технически преглед и дали са изправни. Въпросът е дали това се случва на практика. Каква е например ситуацията по къмпингите, намиращи се на родното Черноморие, където масово се пълнят малки газови бутилки в ранните часове на деня? Има ли надзор и случва ли се регламентирано? 

 

От ДАМТН посочват, че безопасността на съоръженията е отговорност на собственика. Технически преглед на газстанциите се прави на всеки 4 години. На 8 години се прави технически преглед с изпитвания на якост на съдовете под налягане. Проверките правят 20 експерти от ДАМТН.

 

20 експерти, които трябва да проверят 1770 газстанции за пропан-бутан у нас. За метан броят им е 124. Това означава, че един експерт проверява около 95 обекта. Въпросът е колко дълго траят въпросните проверки, надлежно ли са извършени те.

 

ФрогНюз ще продължи да следи темата. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 13362 |21.08.2023 Явор Божанков: На Радев трябва да се даде институционален отговор. Импийчмънт е възможен вариант . 3| 5240 |07.08.2023 Политологът Петър Чолаков: Отровата на думите може да създаде травми . 11| 8848 |17.07.2023 Емилия Милчева: Българското море: Скъпотия и печалбарство. А можем повече. . 3| 3275 |08.07.2023 Тони Николов: Дълго натрупваните проблеми отпушиха гнева на младите французи. Пожарът може да продължи да тлее

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads