Петък, 18 Януари 2019, 20:32
Frognews
3| 4659 |27.09.2008

В Молдова преподават български език и гледат към България

.
На семинар у нас повишиха езиковата квалификация на преподаватели от Тараклийска област. Фондация Българска Памет спонсорира родолюбивото начинание.

 

Преподаватели и директори на детски градини с преподаване на български език от Тараклийска област, Р Молдова взеха участие в двуседмичен семинар за повишаване на езиковата квалификация в Международния българистичен център към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”.

Фондация Българска Памет спонсорира този семинар като част от широкомащабната си дейност за духовното привличането на българи от старата диаспора към старата им родина. Frognews.bg напомня, че мисията на Фондация Българска Памет е да насърчава и подкрепя национално отговорни приоритети и инициативи, и да работи активно за социално развитие, като използва пълноценно културно-историческия ресурс на България в перспективата и ценностите на Обединена Европа. Програмата на този семинар имаше специализиран курс по методика на българския език и литература, лекции по българска история, етногенезис и етнокултурно наследство. Обучението завърши с полагане на изпит за ниво, в съответствие с Общата европейска езикова рамка.

С връчване на сертификати и дарение на специализирана литература за преподаване на български език в Международния българистичен център се състоя и церемонията по закриване на семинара.

Неслучайно специално за Frognews.bg Наталия Бишир, главен специалист по обучение на начални класове в Тараклийската гимназия заяви на прекрасен български език, че българският вече е включен в учебния план на селищата с преобладаващо българско население в Молдова. Децата, редом с езика, изучават история, традиции и култура на българския народ, а сетивата им са обърнати към България. Синът, снахата и внукът на Бишир са доказателство за това, те имат българско гражданство и вече живеят тук, не мислейки да се връщат. Много млади хора имат желание да учат в наши университети, а след това и да живеят тук.

Frognews.bg напомня, че през април тази година, със съдействието Тараклийския университет, Р. Молдова - единственият български университет зад граница, Фондация Българска Памет направи кръгла маса с представители на българската общност, НПО и преподаватели от училищата и детските градини с преподаване на български език в Тараклийска област. Идеята за спонсориране на семинар за повишаване на езиковата квалификация за преподаватели по български език е продължение на инициативите на Фондацията за интеграция на диаспората, укрепване на българското самосъзнание сред учащите и събуждане на интерес за продължаване на образованието им в България. Frognews.bg  

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Гафове с български дипломи спъват кандидат-студентите ни в чужбина 7| 4630 |01.08.2008 . Българските политици трябва да бъдат наказани по най-болезнен начин 5| 4893 |22.07.2008 . Ще оцелеят ли българските училища в чужбина? 8| 4252 |16.07.2008 . НПО за българския книжовен език 4| 4725 |13.04.2008

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах