Реклама / Ads
3| 5697 |27.09.2008 АКТУАЛНО

В Молдова преподават български език и гледат към България

.
На семинар у нас повишиха езиковата квалификация на преподаватели от Тараклийска област. Фондация Българска Памет спонсорира родолюбивото начинание.
 

 

Преподаватели и директори на детски градини с преподаване на български език от Тараклийска област, Р Молдова взеха участие в двуседмичен семинар за повишаване на езиковата квалификация в Международния българистичен център към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”.

Фондация Българска Памет спонсорира този семинар като част от широкомащабната си дейност за духовното привличането на българи от старата диаспора към старата им родина. Frognews.bg напомня, че мисията на Фондация Българска Памет е да насърчава и подкрепя национално отговорни приоритети и инициативи, и да работи активно за социално развитие, като използва пълноценно културно-историческия ресурс на България в перспективата и ценностите на Обединена Европа. Програмата на този семинар имаше специализиран курс по методика на българския език и литература, лекции по българска история, етногенезис и етнокултурно наследство. Обучението завърши с полагане на изпит за ниво, в съответствие с Общата европейска езикова рамка.

С връчване на сертификати и дарение на специализирана литература за преподаване на български език в Международния българистичен център се състоя и церемонията по закриване на семинара.

Неслучайно специално за Frognews.bg Наталия Бишир, главен специалист по обучение на начални класове в Тараклийската гимназия заяви на прекрасен български език, че българският вече е включен в учебния план на селищата с преобладаващо българско население в Молдова. Децата, редом с езика, изучават история, традиции и култура на българския народ, а сетивата им са обърнати към България. Синът, снахата и внукът на Бишир са доказателство за това, те имат българско гражданство и вече живеят тук, не мислейки да се връщат. Много млади хора имат желание да учат в наши университети, а след това и да живеят тук.

Frognews.bg напомня, че през април тази година, със съдействието Тараклийския университет, Р. Молдова - единственият български университет зад граница, Фондация Българска Памет направи кръгла маса с представители на българската общност, НПО и преподаватели от училищата и детските градини с преподаване на български език в Тараклийска област. Идеята за спонсориране на семинар за повишаване на езиковата квалификация за преподаватели по български език е продължение на инициативите на Фондацията за интеграция на диаспората, укрепване на българското самосъзнание сред учащите и събуждане на интерес за продължаване на образованието им в България. Frognews.bg  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5628 |01.08.2008 Гафове с български дипломи спъват кандидат-студентите ни в чужбина . 5| 6053 |22.07.2008 Българските политици трябва да бъдат наказани по най-болезнен начин . 8| 5232 |16.07.2008 Ще оцелеят ли българските училища в чужбина? . 4| 5902 |13.04.2008 НПО за българския книжовен език

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads