Реклама / Ads
0| 5860 |23.04.2008 АКТУАЛНО

Над 1500 екозащитници се обявиха срещу посегателството на Рила

.
Вело и пешеходно шествие от над 1500 природозащитници заля София вчера в Деня на Земята в знак на протест срещу незаконното свръх презастрояване на Рила и проекта „Супер Паничище”.
 

С призиви и скандирания „Не искаме багери и бетонни лагери” и „Рила ни е мила” за пореден път младите хора се обединиха вчера във вело и пешеходно шествие, за да се противопоставят на 8-те проекта за мега ски курорти в цялата Рила планина - в района на Седемте езера, Национален парк „Рила” и зона „Рила-буфер”. Те образуваха дълга редица от единия до другия край на „бул. Витоша” и после по бул. „Граф Игнатиев” като носеха изписан на плат целия чл.15 от Конституцията, който гласи: „Република България осигурява опазването и възпроизводството на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа и разумното използване на природните богатства и ресурсите на страната”. Акцията продължи с 5 минутен престой на Попа, където велосипедисти вдигнаха във въздуха колелата си в знак на протест. Междувременно ораните на реда вървяха плътно с екоактивистите без да се намесват, като единствено регулираха трафика. Трамваи спираха движение за около половин час, а случайни минувачи заинтересувани гледаха шествието. „Никой не иска да чуе природозащитниците. Дори някой да го направи, този, който нарежда да се вършат подобни безобразия из цялата страна, е толкова силен и има власт, че имам чувството, че призивите им остават като „глас в пустиня”, обяснява Георги, пенсионер на 69 години. Според него трябва да се правят все по-големи протести. „Младите хора трябва да разтърсят тази страна, която се управлява от безкрайно нечестни хора”, обяснява още той. Друг случаен свидетел на шествието, сподели, че много се радва на инициативите на екозащитниците и обясни защо застава зад тях: „Все пак Иван Рилски е живял там и се е хранил с корени от тази планина, а това е повече от достатъчно, за да искам  Рила да остане непокътната...”

img_9464.jpg img_9467.jpg img_9480.jpg img_9488.jpg img_9500.jpg

Акцията завърши в Борисовата градина, където се състоя концерта „Музика за Земята” в чест на „Деня на Земята – 22 април”. Част от изпълнителите бяха „Root Souljah”, Арабел Караян, „Попара”, „Гологан”, „И футбол И Шахмат” и „Гласове на ветровете”. За пръв път беше изпята и песен за планината - „Не мога да се разделя с теб”, в която се включиха всички присъстващи.

Вчера офшорната фирма „Рила Спорт”, инвеститор на проектите,  извести на пресконференция, че за 80 % от ски зоната „Супер Паничище” се планира да навлезе в Национален парк „Рила”. Законът за защитените територии и Плана за управление на Национален парк "Рила" обаче не разрешават строителство на нови ски съоръжения. За изграждането на седалковия лифт от хижа „Пионерска” до хижа „Рилски езера” и пътя от Паничище до хижа „Пионерска” са установени нарушения на общо 9 закона, а отделно са изсечени множество вековни гори за три от ски пистите. До този момент природозащитниците са показали на българските институции с множество писма и подписки, включително и до Европейския парламент, че повечето хора са против безразборното застрояване, но те все още нямат подкрепата от нито една институция у нас.

img_9518.jpg
img_9519.jpg img_9528.jpg img_9531.jpg img_9538.jpg  снимки Вяра Йовева

Йочка Димитрова 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11638 |23.04.2008 Никол Кидман призова да се сложи край на насилието срещу жени . 0| 5336 |10.04.2008 Екозащитници: Спрете незаконните строежи! . 91| 8919 |25.03.2008 "Винпром Пещера" АД възмутени от кампанията срещу тях . 0| 5765 |28.05.2007 Губим милиони заради размяната на летището в Божурище срещу апартаменти за военните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads