Реклама / Ads
1| 12117 |05.12.2008 АКТУАЛНО

За Никулден – рибник и обреден хляб

.
Първообразът на Св. Никола Чудотворец е историческа личност-Никола Мираликийски, роден през 270 г. от н.е. В източното православие е покровител на мореплавателите.
 

Шаранът се счита за слуга на светеца, за това е и част от традиционната трапеза на този празник. Една от легендите за Св. Никола гласи, че запушил дупка в кораба с шаран, и възкресил мъж паднал от най-високата мачта. Някои хора смятат, че когато светецът е ядосан, причинява бурите и ураганите. По традиция на празника се приготвя риба с люспи (най-вече шаран) – голата риба се асоциира с бедност. Част от ястията на никулденската трапеза са: рибник, обреден хляб, пълнени чушки с ориз, сарми, царевица, зрял фасул. Frognews.bg

Рецепти за Никулденски шаран:

Никулденски шаран по селски:

Съставки: 1500 гр. шаран 250 гр. лук кромид стар 80 гр. ориз 80 мл олио 2 ч.л. червен пипер

Приготвяне: 1.В сгорещената мазнина и малко вода се задушава на слаб огън ситно нарязаният лук 2.След получаване на златисто оцветяване, при непрекъснато бъркане, се прибавят почистеният, измит и отцеден ориз, червеният пипер и солта 3.Продуктите се заливат с топла вода (250 мл.) и след 5-6 минути се изсипват в тавичка 4.В средата се поставя изчистеният, измит и отцеден шаран, посолен от вътрешната страна 5.Пече се в умерена фурна до готовност.

Шаран на фурна със зеле и ориз:

Съставки: 1 шаран 1/2 кисела зелка 1/2 ч.ч. олио 1 каф.ч. ориз сол и черен пипер на вкус с. л. разтопено масло 1 лимон

Приготвяне: Изчистеният и измит шаран се посолява и намазва с лимоновият сок. Киселата зелка се нарязва на ивици и се запържва в олиото до омекване. Прибавя се ориза и 1ч. ч. гореща вода. Сместа се задушава до поемане на водата. Поръсва се с черен пипер и се изсипва в тавичка. Отгоре се слага шарана, който се полива с разтопеното масло. Добавя се 1/2 ч. вода. Пече се в умерено силна фурна.

Пълнен шаран с орехи:

Съставки: 1,5 кг. шаран, нарязан на филийки 1 ч.ч. олио 1 кг. лук 1/2 ч.л. черен пипер 1 1/2 ч.ч. едро счукани орехови ядки магданоз нарязан на ситно сол на вкус лимонови резанчета на върха на лъжичката канела 1 ч.л. червен пипер ситно нарязан магданоз

Приготвяне: Изчистеният и измит шаран се нарязва на филийки, посолява се и се запържва в олиото и лука. Прибавя се червеният пипер, канелата, черен пипер, ореховите ядки и нарязаният магданоз, лимоновите резанчета и сол на вкуз. Разбъркква се сместа и с част от нея се пълни шарана, останалата смес се изсипва в продълговата тавичка, отгоре се слага шарана, който се полива с 3 с.л.олио. След това се добавя 1/2 ч.ч. вода , в която сме размили 1 ч. ч. доматено пюре .Ястиеъто се пече в умерена фурна.

nikulden.jpg
nikulden1.jpg
nikulden3.jpg
Снимки: Неделчо Хазърбасанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6366 |05.12.2008 Панаир на лукса привлича заможни българи в столичния Inter Expo Center . 6| 16528 |05.12.2008 Даниеле Донде нямал разрешително да копира български художници . 12| 14969 |04.12.2008 Яна бременна, "Господари на ефира" с нови водещи от 15 декември . 10| 8058 |04.12.2008 Един „Следобед с ТВ7” и „Щурците”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads