Реклама / Ads
3| 6685 |01.06.2017 АКТУАЛНО

Нов провал на КОНПИ в делата за наследството от КТБ

.
Източник: Frognews.bg
Сигурно сте чули или чели, че Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ)е събрала и внесла ШЕСТ ТОНА доказателство по иска си срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Също и че благодарение на наложените обезпечителни мерки КОНПИ очаква да събере от имуществото на Василев поне 2.2 млрд. лв.
 
Такива анонси даде пред журналисти на няколко пъти  председателят на комисията Пламен Георгиев.

Всичко това звучи прекрасно. Единственият проблем е, че до момента КОНПИ показва нулева успеваемост в реалното събиране.

Последният случай е само на броени дни. Комисията няма да вземе нито един лев от продажбата на акциите на „Авионамс“. Авиоремонтният завод, който е голяма гордост на премиера Бойко Борисов, беше придобит от Държавната консолидационна компания (ДКК) за минималната обявена цена в търга – 28.9 млн. лв. Сделката мина през частен съдебен изпълнител (ЧСИ). В основата й е непогасен дълг на собственика „Хедж инвестмънт България“ от  35.1 млн. евро към КТБ.

Заради отстраняването от наддаването на другия участник – непрекият бивш собственик на „Авионамс“ EFV International Financial Ventures процесът по прехвърлянето на акциите се проточи близо една година.

В крайна сметка претенциите на „Хедж инвестмънт България“  и EFV International Financial Ventures  бяха отхвърлени от съда и ДДК стана собственик на „Авионамс“.

Сметка с разпределението на платената от ДКК сума обаче показва, че претенциите на КОНПИ не са били уважени.  От всичките близо 29 млн. лв. за КТБ са отишли 26.23 млн.лв., за НАП 2.02 млн. лв., а за такста на ЧСИ 680 хил. лв.

Това е втори провал на КОНПИ по дела за ключови активи, кредитирани от КТБ.

С определение на Софийски градски съд (СГС) от април 2017 г. КОНПИ беше отстранена от дело, което синдиците на КТБ водят срещу VTB Capital.  Това дело е част от битката за „наследството от БТК“. По всичко изглежда обаче и то ще бъде загубено от КОНПИ. Комисията има наложен запор върху 43% от българския собственик на БТК – „Вива телеком България“.

КТБ завежда дело срещу VTB Capital и люксембургската V2 Investment през март 2016 г. Това е четири месеца след провеждането на мнимия търг в Лондон, на който VTB Capital продаде акциите на InterV Investment на Спас Русев, Милен Велчев и…ВТБ. Определената в търга цена от 330 млн. евро е значително над стойността на кредита, отпуснат на InterV Investment и останал непокрит. Поради неговото непокриване VTB Capital обявява обезпечението по кредита – акциите на InterV Investment за продажба. И групата на Спас Русев, Милен Велчев и самата ВТБ ги придобива. Но кредитът е за 150 млн. евро, а цената в търга е 330 млн. евро. В резултат остават 180 млн. евро.

Какво се случва с тях

На теория след като кредиторът – VTB Capital, се удовлетвори трябва да преведе останала част към собствениците на InterV Investment. По онова време това са LIC Telecommunication – в миналото си контролирано от Цветан Василев, а после от руснака Дмитрий Косарев с 43%, Crusher Investment – официална собственост на ВТБ, по признания на Василев, притежаваща акциите само номинално, и бившите кредитори на БТК, групирани около Майкъл Тененбаум с 23%.

Излишъкът над претенцията на VTB Capital би трябвало да отиде към тях. По признания на почти всички участници в схемата придобиването на първите два дяла или общо 76% от БТК е станало с пари с произход КТБ.

Тук се намесва КОНПИ, която се опитва да се присъедини към иска на КТБ и очевидно да предяви претенции към част от тези 180 млн. евро. „горница“.

Според източници на „Студия Трансмедия“ става дума за 125 млн. евро., които и в момента стоят блокирани по ескроу сметка на VTB Capital в Лондон.

И тук идва трудната част. Според информация на „Студия Трансмедия“ над сумата има наложен и обратен запор, и той е по иск на Empreno Ventures. Това е дружество от структурата компании, контролирани от Дмитрий Косарев.

Така дори и българският съд да удовлетвори претенциите на КТБ то VTB Capital няма да е в състояние да преведе парите на българската банка.

Възможностите на КОНПИ да получи каквото и да е по това дело пък са съвсем абсурдни.

Трансмедиа
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 16804 |25.05.2017 Само във Фрог: Провалил конкурс в МВР, гласят за директор в МО . 3| 4651 |12.05.2017 А. Тренчев: РБ трябваше да напусне властта след провала на закона на Кунева . 0| 5580 |05.05.2017 Доклад на ВКС: Делата се трупат в София, в Търговище си клатят краката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads