Реклама / Ads
22| 11534 |16.02.2016 АКТУАЛНО

К. Парамов за КТБ: Махнете фалшименто оценките и ето ви 4 млрд.

.
Хубаво е, че ще развием процеса за КТБ от начало до край. Лошото е, че до момента не сме започнали наказателни процедури за виновните. Да извикаме Иван Искров и първите квестори и започнем поетапно разследване. Върнете оценките на занижените 28 обекта и ето ги тези 4 млрд. Това заяви в "Още от деня" по БНТ финансистът Кольо Парамов, коментирайки темата за КТБ.
 
Финансовият министър Горанов е предложил във вътрешен кръг да се сложи тази клауза и в регистрационен режим в договора да пише да искаме съгласуване от американска страна да пуснем публично доклада за КТБ. Това е наша идея, не е американска. Навярно Горанов се е пазил, да не се разчуе в негативна светлина. Но си направихме с тази клауза мечешка усруга. И сега вече излизаме от това мълчание и казваме, че ще развием процеса за КТБ от начало до край, тръгна отдалеч Парамов.

Лошото е, че до момента не сме започнали наказателни процедури за виновните. Можеше да започнем разследване. Да извикаме Иван Искров, не да го задържаме и да започнем поетапно разследване. Да извикаме първоначалните квестори, които загубиха много пари. Трябва да видим фалшименто списъците, които изготвиха и пуснаха. Тези обезценки на 80% са били фалшиви. Не може един завод, който струва 120-130 млн. евро, става дума за стъкларския завод в Плевен, цената му да е 30 млн. евро или да падне 5-7 пъти. И умножете тези 28 обекта със занижените оценки и ще видите къде са тези 4 млрд. Сега трябва да излязат всички кредити с всимчки детайли, за да се разбере кой-кой е в тази игра, кой какво е ползвал, как е ползвал..., убедителен бе финансистът.

Цветан Василев беше първпроходка на модерния американски бизнес у нас. Той сбърка на едно-две места - сбърка с Пеевски, с Бареков, сбърка с парите за създаване на нов политически модел. Но ако погледнем в професионален план за ползване на парите като икономика, то грешка няма, посочи той.

той коментира и избора на строител на АМ "ХемуС". Категорично се налага се да измени търгът за строителство на АМ “Хемус”. Много отрицателни обществени нагласи има и това принуди “правителството да вземе това класическо решение”, каза той.

Макар и да можеше да се търси междинно решение, е “по-добре да се успокои обществеността от гледна точка на обвързването с тези фирми, които спечелиха по този начин и за тази сума,… и да се мине към един нов перфектен търг”, добави Парамов.

За председателя на УС на ИПИ доц. Красен Станчев – също гост в предаването, казусът с магистрала “Хемус” не е нещо ново. Този филм сме го гледали и преди, когато при други големи проекти, някои от тях с руски държавни фирми, имаше подозрение за участие на подобни фирми, след което се оказа, че там няма такива, каза той. Според него, ако проектът ще се финансира от бюджета, би било подходящо да обяви търг за 120 км, който да бъде отворен и за големи играчи и от чужбина.

Според Кольо Парамов е много важно, че се бави решаването на “два фундаментални въпроса, които предопределят бъдещето” – искането ни за включването на Европейския банков надзорен механизъм и кандидатстването ни за влизане в чакалнята на еврото. Сътресенията в Дойче банк и предстоящите президентски избори в САЩ “водят до много сериозни разсъждения”, отбеляза той и добави: “Ние сме един квартал в света, малка държава и трябва много добре да си направим сметката, да ускорим възможно гарантиране на парите и да обвържем всичко онова, което последва като етап на развитие. Ние досега пропуснахме шанса да влезем в еврото и да използваме в максимална степен парите на ЕС по коренно различен модел, така както направиха Словакия.”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10040 |13.07.2015 Кольо Парамов за Фрог: В доклада за КТБ има абсурдни неща, прилича на увод за експертиза . 0| 5629 |30.06.2015 Парамов предрече пред Фрог, че Гърция ще поиска нова спасителна финансова програма . 16| 5507 |15.04.2015 Кольо Парамов: За КТБ ще ни съдят в Европа . 19| 7766 |28.10.2014 Парамов: Докладът за КТБ е като преразказ за 9-ти клас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads