Реклама / Ads
13| 7329 |28.03.2008 АКТУАЛНО

Пламна нова религиозна война между Запада и Изтока заради филм

.
Документалният филм на холандския депутат Герт Вилдерс предизвика истинско възмущение сред ислямския свят. Властите в Холандия спряха лентата, но британски интернет спецове качиха "Fitna" в мрежата. Вижте го и вие.
 

"Fitna" е на път да засенчи скандала преди време, когато датски вестник побликува карикатура на пророка Мохамед. В 16 минутното филмче са показани кадри от атентатите на 11 септември 2001 година и цитати от Корана, в които звучат призиви за унищожение на неверниците. Виждат се лозунги от араби на които пише: "Бог да благослови Хитлер!", а малко момиченце твърди, че евреите са прасета. Филмът завършва с показването на страница от свещенната за мюсюлманите книга, която всъщност се оказва телефонен указател, на чийто страници са печално известните вече карикатури на датския вестник "Jyllands-Posten", провокирали много антизападни настроения в редица мюсюлмански държави. В Холандия всички телевизии отказаха да пуснат филма на Вилдерс. Според думите на холандеца обаче, неконтролируемата мюсюлманска емиграция носи заплаха за демократичните ценности на страните от Стария континент. "Смятам, че съм направил достоен филм, който не излиза извън рамките на закона, той е призив към дискусия." - даде обяснения холандският депутат. Националистическата Партия на свободата, чийто член е авторът на късометражния документален филм често провокира международни скандали. В Холандия много пъти се разиграват стълкновения на религиозна основа, през 2002 година фанатик уби лидерът на ултрадесницата Пим Фортейн, а две години по- късно бе убит кинорежисьорът Тео ван Гог, който бе заснел киритечен филм за насилието над жената в ислямските семейства.

Редакцията на Frognews.bg показва филма, не за да засегне нечия религиозна принадлежност, а за да предостави на своите читатели пълната информация по случая и те сами да могат да си дадат преценка, има ли нужда от такива филми.  Нашият екип винаги е уважавал различията в религиите и хората, които ги изповядват. В динамичното съвремие религиозната толерантност е основата, на която могат да се развиват отношенията между представителите на всички раси и полове. Frognews.bg  дава възможност на своята аудитория сама да се убеди, кое и защо провокира конфликти на верска основа, които за жалост понякога завършват трагично. Предупреждаваме нашите читатели, че филмът съдържа шокиращи кадри, които не са за хора със слаби нерви и малолетни!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5796 |03.08.2007 Най-студената война се задава на хоризонта . 2| 6065 |31.07.2007 Какво е общото между Никола Саркози, Дейвид Бекъм, Брад Пит и Лени Кравиц? . 0| 5855 |27.06.2007 Разликите между затлъстяването и излишните килограми . 2| 5955 |23.06.2007 Закъснялата светлина от Запада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads