Реклама / Ads
39| 13680 |28.12.2023 АКТУАЛНО

Пропагандаторите на Путин от "Россия-1" влезли в България с визи от друга държава в ЕС. Премиерът разкритикува Волгин

.
Отляво: Премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел. Отдясно: Петър Волгин в ефира на "Россия-1"
“Министерството на външните работи няма никакво отношение към случая с руските журналисти”, това заяви министърът на външните работи Мария Габриел на брифинг в Министерския съвет. “Визата е дадена от друга държава-членка на ЕС, с нея са влезли на територията на България”, съобщи тя.
 

По думите на Габриел се изчаква пълен доклад от службите по случая. Заедно с руските пропагандатори, у нас са влезли и двама европейски граждани, “за които няма как да важи какъвто и да е санкционен режим”, посочи още вицепремиерът. 


Тя отговори на журналистически въпрос за това как руски държавни пропагандисти от телевизия "Россия-1" са влезли в България и дори са заснели интервю с Петър Волгин.






В интервюто Волгин, чието собствено интервю с руския посланик у нас Елеонора Митрофанова бе свалено за излъчване в ефира на общественото радио само преди седмици, говори на руски относно демонтажа на МОЧА - Монумента на Червената окупационна армия, известен с официално име ПСА - Паметник на Съветската армия. За наратива на интервюто Волгин е “случаен гражданин”. 


“Ако МВнР е необходимо да реагира някъде след получаване на доклада, то това най-вероятно ще е в рамките на Европейската дипломатическа служба - да повдигне темата защо държава членка може да издава такъв вид визи и по какъв ред е минато, за да бъдат получени”, обясни тя.

 

Припомняме, че Унгария например - управлявана от близкия до руския президент Путин министър-председател Виктор Орбан, е част от ЕС. Особено интересно би било да разберем коя държава-членка на ЕС раздава визи за пребиваване в европейското пространство на руски пропагандисти. 


“В Европейския съюз е забранено разпространението на "Россия-1". Няма забрана за дейността на журналистите в съответната медия. Тази дейност не попада в санкции”, каза от своя страна министър-председателят акад. Николай Денков. 






“До момента няма причина на тази журналистка да бъдат наложени ограничения. Това е до тази случка. Сега вече ще разгледаме внимателно дали това, което е направила, излиза извън границите на приемливото за България и нейната национална сигурност”, коментира той.

 

“За мен обаче е проблем - и искам да го кажа, е един журналист в българска публична медия да се изявава като представител на обикновените хора пред чужда медия. Ако иска да бъде обикновен човек, нека да излезе като обикновен човек, но в момента той е журналист в БНР. Това не е приемливо”, посочи премиерът по адрес на Волгин, който е радиоводещ в БНР, но бе представен като “случаен гражданин” от руските пропагандатори. 


В журналистическата теория публичните медии са просто още един термин за обозначаване на обществените медии. В Закона за радиото и телевизията медиите у нас са разделени на обществени и търговски. Националните обществени доставчици на радиоуслуги, съответно на аудио-визуални медийни услуги у нас са две - Българското национално радио (БНР) и Българската национална телевизия (БНТ).

 

"Россия-1" е в забранителния списък на ЕС, сред други руски медии, които вече не могат да излъчват на територията на блока заради пропагандата, която струи от медиите в Москва. Телевизията е считана за инструмент на Кремъл за дезинформация на фона на продължаващата в Украйна война.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 15714 |26.12.2023 Рокади в "Лукойл" - Инна Дарий поема рафинерията в Бургас . 2| 5537 |25.12.2023 За мир и доброта призова митрополит Антоний в празничната литургия в "Св. Александър Невски" . 26| 23248 |23.12.2023 Асен Генов за войника и шпагина: На камиони дойдоха, на камиони си заминаха… . 31| 18004 |21.12.2023 Братя Домусчиеви изплуваха покрай скандала с кораба “Верила” и кокаина за милиони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads