Реклама / Ads
12| 7458 |13.07.2023 АКТУАЛНО

Прощавай, Кремъл, но Балтийско море вече е “езерото” на НАТО

.
НАТО е на път да затегне хватката си над Балтийско море, усложнявайки жизненоважен транзитен маршрут за флота на Владимир Путин в задния двор на Русия.
 

Тази седмица срещата на върха на алианса във Вилнюс беше първата за Финландия като член на НАТО. В навечерието на срещата на върха Турция се съгласи да подкрепи кандидатурата на Швеция за присъединяване - важен ход, който проправя пътя за стратегическа промяна в регион, който Москва някога доминираше, пишат от брюкселското издание "Politico". 


Стокхолм и Хелзинки на практика правят НАТО много по-кохерентен в чисто географски аспект. Балтийско море се превръща в "езерото на НАТО", което като цяло е полезно, също и поради повишеното значение на Арктика, твърди Улрике Франке, старши сътрудник в Европейския съвет за международни отношения.


Арктика се превръща във все по-страгетически за Русия и Китай регион. 


НАТО непрекъснато увеличава контрола си над Балтийско море - решаваща морска врата за руския флот, който има бази близо до Санкт Петербург и в силно милитаризирания ексклав Калининград. По време на Студената война само Дания и Германия в най-западния край на Балтийско море бяха в алианса. Присъединяването на Полша към НАТО през 1999 г. и трите балтийски републики през 2004 г. поставиха по-голямата част от южния бряг на морето под контрола на алианса.


Финландия и Швеция в НАТО ще затегнат хватката на менгемето на морето от север, оставяйки Русия с ограничен достъп.


И двете страни се отказаха от дългогодишния си неутралитет - в случая на Швеция, датиращ от векове - и миналия май кандидатстваха за присъединяване към алианса след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Това означава значително разширяване на границата на НАТО с Русия, укрепване на отбраната в Северна Европа и прави възпиращата сила на военния пакт по-надеждна. 


"Изключително важно е да осъзнаем при сегашните условия, че руската военна инфраструктура никога не се е измествала към Западна Европа, тя винаги се е движела в обратната посока. Със сигурност е жалко, че европейците не успяват да осъзнаят тази грешка. Присъединяването на Швеция към алианса определено би било негативно“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.


Във вторник съюзниците от НАТО се съгласиха да приложат обновени планове за регионална отбрана. Присъствието на Швеция и Финландия като членове ще бъде напълно отразено в плановете, ученията и целите на алианса, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция.


Двете северни страни ще помогнат да се направи „магическото обещание“ на член 5 по-ефективно, според Кристин Берзина, управляващ директор на Geostrategy North на Германския фонд Маршал. Съгласно член 5 въоръжено нападение срещу един или повече членове се счита за нападение срещу целия Алианс. Добавянето на добре оборудваните шведски и финландски военни ще направи много по-трудно за Русия да организира атаки в региона.


Докато се възползват от защитата на НАТО, Стокхолм и Хелзинки също ще донесат активи по отношение на противовъздушната отбрана, сухопътните сили и военноморските способности. 


За разлика от повечето европейски страни, Финландия не спря да харчи пари за военни след края на Студената война. Според финландските медии Хелзинки има един от най-големите артилерийски арсенали и сухопътни сили в Европа, изпреварвайки страни като Франция, Германия и Обединеното кралство. Финландия наскоро обнови въздушния си флот и се очаква да има 64 произведени в САЩ изтребители F-35 самолети до 2026 г.


Швеция възстанови наборната повинност през 2017 г., която се прилага както за мъжете, така и за жените.


Стокхолм наистина намали разходите за отбрана през 90-те и 2000-те години, но започна отново да ги увеличава през последните години. Силата на Стокхолм е в неговия флот, който е добре калибриран за Балтийско море. Шведските военновъздушни сили са оборудвани с местно разработени изтребители Saab JAS 39 Gripen — предназначени да отговорят на руска атака и се разглеждат като възможно оръжие, което може да бъде дарено на Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 6668 |14.06.2023 Пропутински медии у нас лъжат за успехи на Кремъл, докато за всеки 48 сантиметра умира войник! Хиляди руснаци гният по полетата . 40| 14181 |20.02.2023 ”Процъфтяваща” Русия: Путин се къпе в злато в Кремъл, руснаците тънат в мизерия . 4| 5157 |07.07.2018 От Балтийско море до Балканите се надяват на свежи пари от китайски компании

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads