Реклама / Ads
15| 5242 |15.07.2023 АКТУАЛНО

Путин отрече Пригожин да е бил истинският лидер на ”Вагнер”, посочи Андрей Трошев

.
Путин отрече Пригожин да е бил истинският лидер на Вагнер Източник: ”Дейли мейл”
Снимка на Евгений Пригожин в сива тениска и гащи се появи вчера, след като Владимир Путин заяви, че не е „истинският“ лидер на наемническата група Вагнер, пише ”Дейли мейл”.
 

Изображението показва, че военначалникът Пригожин седи на неоправено легло в голяма палатка, очевидно махайки на камерата.

 

Данните от снимката изглежда показват, че е направена през юни, преди обречения преврат, при който Путин заклейми Пригожин като предател.

 

След бунта изтекоха унизителните снимки на шефа на Вагнер в очевиден опит да бъде дискредитиран.

 

Путин отрече Пригожин да е бил истинският лидер на Вагнер и според съобщенията посочи истинския командир като „Сивата коса“, бойното име на Андрей Трошев, бивш полковник от руската армия.

 

По-рано посочен като изпълнителен директор на Вагнер, Трошев се бие в Афганистан и Чечения и ръководи силите на Вагнер в Сирия през 2016 г. Той беше удостоен с най-високата почетна титла на Русия, след като превзе Палмира от т. нар. Ислямска държава през 2017 г.

 

В интервю за вестник "Комерсант" Путин каза, че се е срещнал с 35 командири на Вагнер, включително Пригожин, и им е предложил шанса да се бият в руската армия.

 

Твърди се, че срещата се е състояла на 29 юни, пет дни след неуспешния бунт.

 

Руският президент каза: „Всички ще могат да се съберат на едно място и да продължат службата си.

 

„Те все още ще бъдат водени от същия човек, който е бил истинският им командир през цялото това време.“

 

Вестникът каза, че Путин е посочил „истинския командир“ като Трошев. Руският президент твърди, че няколко ръководители на Вагнер изглежда са одобрили предложението му, но Пригожин го е отхвърлил.

 

Смяташе се, че 62-годишният военачалник е избягал в Беларус след краткотрайния бунт, но премиерът каза, че той е в Русия и сегашното му местонахождение е неизвестно.

 

Наблюдатели на Кремъл предположиха, че Путин се опитва да поддържа връзки с други командири и бойци на Вагнер, които са участвали във войната в Украйна.

 

Но Путин отказа да гарантира, че групата ще бъде запазена като бойна единица, казвайки: „Групата Вагнер е тук, но не съществува законно“.

 

Беларус каза, че бойците на Вагнер са действали като военни инструктори за нейните сили близо до град Осиповичи, на 50 мили извън Минск.

 

Но Пентагонът каза, че Вагнер вече не играе "значителна" роля в подкрепа на Путин.

 

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че "пряк въоръжен сблъсък" с Русия ще има "катастрофални последици" за НАТО.

 

Превод: ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3452 |11.07.2023 Мъчение по руски: Навални е принуждаван да слуша една и съща реч на Путин в продължение на 100 дни . 7| 4683 |03.07.2023 Евросъюзът измисли как да използва златото на Путин за Украйна . 15| 11209 |01.07.2023 Мафиотите Путин и Пригожин превърнаха Русия в Судан с европейска част. Защо се скараха кагебееца и бандита? . 30| 6668 |14.06.2023 Пропутински медии у нас лъжат за успехи на Кремъл, докато за всеки 48 сантиметра умира войник! Хиляди руснаци гният по полетата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads