Реклама / Ads
5| 14984 |14.09.2015 АКТУАЛНО

Само във Фрог: Агенцията за обществени поръчки провежда търг с манипулативна методика

.
Манипулативна агенция
В проведена процедура по обществена поръчка „Доставка и внедряване на информационно и комуникационно оборудване за нуждите на Агенцията по обществени поръчки” - Обособена позиция № 1: „Доставка и внедряване на електронна система за управление на документооборота и работните процеси за нуждите на Агенция по обществени поръчки“, се използва манипулативна методика за оценка, която позволява на един от участниците, чрез спекулация в цените на елементите на доставката, да спечели търга като предложи с над 30% по-висока цена от тази на другия участник, при еднаква оценка на техническите им качества
 
Обществената поръчка е организирана и проведена през август. Критерият за оценка в методиката е „Икономически най-изгодна оферта”. Ценовото предложение се оценява на базата на три ценови показателя с различен коефициент на тежест  - 54 точки за цената на софтуерния продукт и по 3 точки за двата доставяни скенера.

До отваряне на ценовите оферти са допуснати „Индекс – България” ООД и ДЗЗД „Аксиор-Енвизимо”, които имат равни резултати от оценяване на техническите им предложения.

При отваряне на ценовите оферти се установява, че общата предложена цена на „Индекс-България” ООД, класиран на второ място е 66 600 лв без ДДС, а на ДЗЗД „Аксиор-Енвизимо”, класиран на първо място – 88  100 лв. т.е. с над 30%  по-висока цена.

И ето тук е зарито кучето и извършена  спекулация, която манипулативната методика за оценка позволява. При това методика, изготвена и утвърдена от самата Агенция за обществени поръчки /АОП/, която би трябвало да следи и да не допуска такива неща. По този начин, благодарение на методиката за оценка, от двата предложени програмни продукта, оценени еднакво по технически параметри, АОП ще достави и внедри по-скъпия с над 30% и ще ощети бюджета на ОП „Техническа помощ“ и на ЕС с 21 500 лв.!

Спечелилото търга ДЗЗД „Аксиор-Енвизимо”, възползвайки се от тези недостатъци на методиката за оценка, спекулативно е намалило цената на исканата „Електронната система за управление на документооборота и работните процеси“ и е завишило над 3 пъти пазарната цена на предлаганите сканиращи устройства. Това потвърждава  и проучване на пазарните цени на предлаганите  на пазара скенери с исканите параметри.

Ясно е като бял ден, че в изготвената от АОП методика за оценка на предложенията на участниците в тръжната процедура е заложена възможността при равни технически оценки на предложенията да спечели участника предложил по-висока цена. Имайки предвид експертизата и опита, които притежава АОП при превеждането и контрола на обществените поръчки, едва ли недостатъците на методиката са резултат от техническа грешка!

Нормално е, при еднакви технически оценки, фирма „Индекс – България” ООД, дала по-ниско ценово предложение,  да се чувства ощетена.  Определено това е недобросъвестна практика, водеща до нелоялна конкуренция и ощетяване на държавния бюджет. Прилагането  на такава практика е недопустимо точно от Агенцията по обществени поръчки, която  отговаря за защитата на държавните финансови интереси, както и за осигуряване на принципите на прозрачност, равнопоставеност, свободна и лоялна конкуренция при провеждане на обществените поръчки. В случая се потъпква всичко това.

Посочената обществена поръчка на АОП се финансира  с европейски средства по оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Така с манипулативната методика на АОП и използването на недостатъците й, се засягат финансовите интереси и на ЕС!

Недопустимо е органът, който би трябвало да контролира процесите на прозрачност и равнопоставеност при провеждане на обществените поръчки, да изготвя и използва в свой търг методика за оценка, която ощетява участници в търговете.

За описаната по-горе ситуация от  „Индекс – България” ООД са информирали с писмо от 28.08.2015 г. ръководството на АОП. Все още няма отговор от агенцията.







Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 11389 |12.09.2015 Само във Фрог: Поискаха откуп за отвлечен бизнесмен от Плевен? . 7| 6204 |09.09.2015 Д-р Райнов за Фрог: Реформата на Москов падаше член по член, а той се веселеше . 17| 6350 |02.09.2015 Д-р Тотко Найденов за Фрог: Европа стана смрадлив катун . 47| 10370 |25.08.2015 Само във Фрог: Сирийските бежанци стягат протест в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads