Реклама / Ads
31| 12023 |21.01.2016 АКТУАЛНО

Само във Фрог: Кръгът на Москов притиска прокуратурата чрез ИАЛ за ваксините

.
Служителите на Петър Москов си противоречт в становищата до прокуратурата
Кръгът около здравният министър Петър Москов притиска прокуратурата чрез Изпълнителната агенция по лекарствата. Това личи от две напълно отричащи се писма, които агенцията е изпратила до държавното обвинение и то в рамките на една седмица във връзка с разследването на ваксините от Турция, научи Фрог нюз от източници в самата ИАЛ.
 

На 13 януари т. г.  Изпълнителната агенция съобщава в официално писмо до Върховна административна прокуратура, че относно получените ваксините „Пентаксим “ и „Еувакс “ не са извършвани анализи  за съответствие със спецификациите на производителя, тъй като лекарствените продукти не са разрешени за употреба  в България.

 

Седем дни по-късно, точно в момента, в който зам .-главният прокурор  на страната Ася Петрова се изправя на брифинг, за да съобщи, че се забраняват въпросните ваксини за употреба, пристига ново писмо от ИАЛ, която е  подчинена  на здравното ведомство. В него  се твърди нещо съвсем различно, а именно, че турската ваксина „Пентаксим “ е идентична с френската. Не се изключва възможността по този начин да се прави опит прокуратурата да бъде злепоставена през обществото, заради законовите  действия, които е предприела. От ИАЛ  съобщиха за Фрог , че вече е получено ново запитване от ВАП. Държавните обвинители на свой ред искат да разберат  в коя от 12-те референтни  лаборатории в ЕС  турската ваксина „Пентаксим “ е  изследвана и то в рамките на 7 дни. Защото само по тази начин може да се докаже идентичност, категорични са експертите. Въпросните лаборатории не са в България. Те се намират в Англия, Германия, Италия и Белгия.

 

В официално писмо до предаването „Открито“ на Валя Ахчиева  прозводителят  на „Пентаксим “  „Санофи  Пастьор “ заяви, че те не са производител на турската ваксина,  влязла у нас, а само на суровината. Уточняват  още, че носят отговорност  до момента, в който бидоните с препарата не стъпят на турска земя. Оттам насетне отговорност поема единствено  турската фабрика “Мефар “, където става смесването и пакетирането на ваксината.

 

Служители на агенцията заявиха пред екипа на Фрог, че са били подложени  на натиск от страна на високопоставени служители от  здравното министерство, за да извадят резултати за ваксините, които са угодни за тях.  Не се изключва вероятността подобен натиск да е упражнен  и върху самата шефка на ИАЛ  Асена  Стоименова, за да си смени позицията за толкова кратко време. Очевидно е за всички, че в битката за оцеляване на върхушката в здравното ведомство, ще се опитат всички възможни средства, без значение дали погазват закона. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 13937 |18.01.2016 Само във Фрог: ДАНС нахлу в склад на МЗ, намери ваксините с живак . 5| 9174 |08.01.2016 Д-р Бостанджиев за Фрог: Българинът е новатор в секса . 10| 7443 |23.12.2015 Ив. Хиновски за Фрог: С либерализация на пазара на еленергия се удря връзкарството . 0| 7469 |22.12.2015 Д-р Л. Симеонов за Фрог: Пиратките увреждат пръстите, операциите са няколко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads