Реклама / Ads
1| 6161 |15.02.2008 АКТУАЛНО

Спринцовки се търкалят около сградата на Националния център по наркомании

.
Докато България се готви да вземе участие в нов европейски проект за борба с наркоманиите, базиран на взаимна обмяна на опит с други еврочленки, около сградата на центъра се въргалят окървавени атрибути за наркомани.
 

Презентацията на проекта "Европейско ръководство по наркотици"  бе направена в сградата на „Националния център по наркомании”, около който по ирония на съдбата се натъкнахме на доста спринцовки, които очевидно не бяха хвърлени от медицинския персонал там. По тях дори все още имаше следи от кръв заради скорошната им употреба. Край сградата се навъртаха и няколко доста съмнителни лица на различна възраст, които бяха избрали да се лекуват от зависимостите си с наливен  твърд (най-вероятно менте) алкохол в 11.00 ч. Д-р Найденова от Националния център обясни, че всъщност ставало въпрос за наркомани, които все още не са напълно решени да спрат с дрогата. Достигайки до сградата, те не са сигурни в това, дали да започнат лечение и в същото време се опитват да изразят по някакъв начин своето желание за него. „Естествено това е доста неудачно решение на този проблем, но преди всичко той е по-скоро на психологическа основа и категорично мога да заявя, че хората, които се лекуват при нас, не са използвали тези спринцовки”, добави още тя.

img_0905.jpg img_0931.jpg

В проекта „Европейско ръководство по наркотици” са включени общо 10 европейски страни, сред които Германия, Италия, Испания и Гърция. Той предвижда различни европейски организации за борба с наркотичните зависимости да обменят опит в метода на лечение и интегрирането на наркозависимите след това. Според директора на ,,Института за екология на мисленето” д-р Петър Василев, който е основен участник в програмата у нас, Европа със сигурност има какво да научи и от нашите методи. В програмата може да се включат абсолютно всички, които имат професионални идеи и новаторски подход към борбата с пристрастяването, като предложенията им ще се представят и одобряват от останалите участници. Според Василев в програмата основно трябва да се поработи още над промяната на общественото мнение спрямо тази болест, тъй като „все още не сме узрели, за да я възприемем адекватно”. В останалите страни, например, лечебните центрове и комуни се намират в градовете, а не както при нас – отдалечени в планината. Това ще даде и една доста по-сериозна възможност на наркозависимите да се адаптират към нормалния живот. Основната мишена на проекта са наркозависимите младежи от малцинствата. „В България основната засегната група са ромите, докато в останалите страни това, например, са тъмнокожите. Проблемите са доста сходни” добави още той. Програмата е финансирана изцяло от „Европейската здравна комисия”.

Васил Василев

img_0928.jpg
img_0941.jpg  снимки Вяра Йовева
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8388 |14.02.2008 „На любовта всички възрасти са покорни” . 0| 6332 |14.02.2008 На юг от границата, на запад от слънцето - до призраците на Гоя . 2| 5598 |14.02.2008 Саркози и Бруни - литературни герои . 0| 9983 |12.02.2008 Завличат британски командос с имот, друг се връща като травестит у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads