Реклама / Ads
4| 8950 |13.01.2009 АКТУАЛНО

Сребърната нишка между душата и тялото

.
Сребърните бижута съчетават в себе си магическото и естетическото и се вярва, че предпазват от злини, носят радост и здраве.
 

Астролозите в античността почитали като метал на Луната – неговият блясък напомнял за тайнственото сияние на нощното светило... Среброто, често този цвят се асоциира с лунната пътека, и като символ на сребърната нишка, свързваща душата и тялото.Хората вярвали в пречистващата му сила. И това не е суеверие. Сребърните йони унищожават болестотворните бактерии, които се съдържат във водата. Дори някои вируси, бактерии на дифтерит, коремен тиф и други се унищожават в сребърен съд. За лекуване на рани се използва „сребърен памук“ и „сребърна марля“, предварително напоени със сребърен нитрат и изсушени (Ag+ имат дезинфекционно действие). Дезинфекциращото действие на златото и среброто е известно и се нарича олигодинамия . Тези свойства го превръщат в метал с магическа сила. Заедно с златото, и групата на платиновите метали, среброто е един от т.нар. ценни метали.

bijyta_srebro_1.jpg bijyta_srebro_5.jpg bijyta_srebro.jpg

Поради неговите блестящ бял цвят, ковкостта и съпротивлението към атмосферното окисление, сребърно е било дълго използвано в производството на монети, украшения, и бижутерия. Сребърните бижута съчетават в себе си магическото и естетическото и се вярва, че предпазват от злини, носят радост и здраве.

"Мекият" блясък и пластичността на среброто позволяват прекрасно съчетаване със скъпоценни камъни и перли. Повърхността на добре обработеното сребро "попива" цветовете на придружаващите го материали. С течение на времето среброто е загубило статута си на материал, бележещ богатство, но е запазило славата си на метал, показващ изискан вкус. Сребърният цвят не излиза от мода в облеклото и особено в аксесоарите, комбинирайки се перфектно с всички цветове и материи. Без значение от ръста и цвета на косата среброто откроява и облагородява, тъй-като е устойчив цвят, способен е да проникне навсякъде и да влияе благоприятно.

bijyta_srebro_2.jpg bijyta_srebro_4.jpg bijyta_srebro_9.jpg bijyta_srebro_12.jpg bijyta_srebro_11.jpg bijyta_srebro_7.jpg bijyta_srebro_8.jpg bijyta_srebro_3.jpg bijyta_srebro_6.jpg снимки Вяра Йовева

 Зорница Сократова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 8259 |25.11.2008 С камера между атентати и ракетен обстрел . 0| 12557 |16.09.2008 Разликата между 7 и 8-ми клас – 150 лв. . 0| 7376 |21.05.2008 Двойно подаване между Емир Кустурица и Диего Марадона . 7| 6112 |19.05.2008 БТК се лута между интернет доставки и перманентна некадърност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads