Реклама / Ads
24| 15645 |09.10.2023 АКТУАЛНО

Тайни разговори Москва - Техеран: Удариха ли Путин и Раиси Израел чрез терористите от ХАМАС?

.
Путин и Раиси
Над 20 разговора са провели висши ръководители в Москва и Техеран през последните дни. Някои от тях са били между иранския министър на отбраната Мохамед Реза Аштиани и руският му колега Сергей Шойгу. Разговорите са пазени в строга тайна, но се предполага, че освен за двустранните отношения е обсъдена и „специалната военна операция“ на ХАМАС срещу Израел.
 

За топлите връзки между Русия и Иран в последния доклад на британските служби, за който се дава оскъдна публична информация днес.

 

Британското разузнаване подчертава, че иранската военна помощ за руската кампания в Украйна е включвала доставката на стотици атакуващи дронове OWA и артилерийски боеприпаси. Ирански ракети OWA бяха ключов елемент от кампанията на Русия за нанасяне на далечни удари срещу Украйна. „Това споразумение вече е разширено, за да включва сглобяването и производството на ракети по лиценз в Русия“, пишат още британските служби.

 

Освен това, според експерти, руско-иранските дипломатически и икономически връзки са се активизирали много в последно време. Не е тайна, че Москва е превела на Техеран вече един от общо трите милиарда долара за общи военни проекти.

 

Още през ноември 2022 г. се появи информация, че руските терористи и техните партньори от Иран уж са се договорили да произвеждат съвместно дронове за използване във войната срещу Украйна. Руският диктатор Владимир Путин нареди създаването на система за обучение на специалисти в разработката и производството на дронове.

 

През февруари 2023 г. западни медии отново писаха, че Иран и Русия водят тайни преговори за изграждането на завод за производство на дронове камикадзе.

Тогава Иран отрече тази информация. На 16 август британското разузнаване посочи, че Русия очевидно е започнала да използва самоделни дронове. The Washington Post, позовавайки се на вътрешни документи между Иран и Руската федерация, съобщи, че заводът за производство на бомби самоубийци в специалната икономическа зона Алабуга в руски Татарстан планира да произведе 6 хиляди дрона камикадзе до 2025 г.

 

Вече се появиха информации, че терористите от ХАМАС са използвали оръжия, снаряди и ракети руско и иранско производство в атаките срещу Израел.

Припомняме, че на 20 септември военните министри на Русия и Иран се срещнаха в Москва, като закритите разговори са продължили часове.

На 26 септември пък Владимир  Путин и иранския президент Ейбрахам Раиси са разговаряли по телефона повече от час.

 

И Иран, и Русия отричат да имат нещо общо с терористичните атаки на ХАМАС срещу Израел, в които броя на жертвите нараства с всеки изминал час и вече е над 2000. Десетки хиляди са ранени и в неизвестност.

 

Ние сме в състояние на война, отговорът на Израел ще е жесток, заканва се премиерът Бенямин Нетаняху.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 8490 |09.10.2023 Евгений Кънев: Да излезем от ЕС и да обслужваме Русия! Това ли искат миньорите и земеделците? . 24| 10983 |08.10.2023 Терористите се обадиха: Дъщеря ви е при нас, ще я изнасилим и убием. . 21| 6532 |07.10.2023 Евгений Кънев: Открай време миньорите се използват за политически цели . 52| 14943 |05.10.2023 Руският патриарх Кирил нарече българското правителство "врагът на рода човешки" и го обвини в сатанизъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads