Реклама / Ads
10| 75316 |15.04.2024 АКТУАЛНО

Техеран: Ще превърнем в прах Тел Авив и Йерусалим. Израел: Можем да сринем Иран за десет часа. Засега е тихо

.
Само преди месеци се цитираха страшни закани, разменяни от Иран и Израел. Техеран се заканваше да превърне в прах Тел Авив. Израелците отвърнаха, че за часове могат да сринат Иран. Думите преминаха в дела.
 

Хиляди иранци в събота късно вечерта празнуваха победоносната атака срещу Израел. По улиците хора скандираха и пееха, възхвалявайки военната мощ на своята страна, на държавното и военното ръководство. Репортажи от празненствата бяха излъчени по български медии. И в други страни, разбира се.

 

Ден и половина по-късно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова отправи подигравки по адрес на израелската посланичка в Москва Симона Галперин, която беше попитала, защо Русия не осъжда ракетния удар на Техеран. Захарова: „Симона, напомнете ми, кога Израел осъди поне един удар на Киевския режим по някои руски региони? Не помните? И аз нямам спомен.“

Дали Захарова е била подпийнала, което не е новина или просто цинична – все едно. Явно Даша Алкаша е забравила, че Русия нахлу в Украйна, а не обратно. Както и че Иран атакува с ракети и дронове Израел в събота вечерта на 14 април.

 

Официалната руска позиция бе изразена сухо, чрез дежурните дипломатически клишета: Страните трябва да се въздържат от ескалация.

„Страните да се въздържат от ескалация“ коментира и българският президент Румен Радев. Просто съвпадение.

Всъщност нещата са коренно различни и заслужават цялото ни внимание.

 

Иран нападна директно Израел за първи път. Масираната атака с ракети и дронове беше успешно отблъсната от израелската противовъздушна отбрана и съюзническите сили. Заговори се за евентуално начало на мащабна война в региона. Някои анализатори казват, че това е по-скоро демонстрация на сила от страна на Иран, докато други смятат, че Техеран е искал да нанесе максимални щети - просто не е могъл.

 

Йерусалим е изправен пред труден избор: да отговори военно на Техеран или да се въздържи.

 

САЩ и съюзниците на Тел Авив оказват натиск върху израелците, конфликтът да спре дотук. The New York Times пише: Демонстрация на сила в небето над Израел. Повече от 300 ирански дрона и ракети прелетяха над небето на Ирак и Йордания в събота вечерта, където бяха свалени, причинени са минимални щети.

Много малко от безпилотните самолети и ракетите достигнаха целите.

 

Според двама анонимни членове на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC) Иран е планирал атаката, за да изпрати предупреждение към Израел, но да избегне голяма война. Техеран предупредил страните в региона 72 часа предварително. Много от иранските дронове, използвани за атака срещу Израел, са същите Shahed-136, които Русия използва във войната срещу Украйна. Иран също изстреля два типа ракети с голям обсег до 1650 км: крилатите ракети Paveh и балистичните ракети Emad.

 

„Не е вярно, че Иран не се е опитал да удари желаните цели в Израел. Ако беше така, щеше да изстреля 3-4 ракети, а не 320.“, твърди бившият израелският военен експ ерт Джейкъб Нагел. Израел, с помощта на съюзниците, показа, че може да защити жителите си от смъртоносни атаки. Той използва предимно бойни самолети и системата Arrow-3, предназначена да прихваща данни извън земната атмосфера.

 

Иран показа, че оръжията му могат да достигнат до Израел. Като враг с ядрени амбиции, това трябва да тревожи израелската армия. Иранският военен експерт Афшон Остовар е убеден, че това е значителна част от военния потенциал на Иран, но не целият. Същите твърдения се появиха и в Русия, като се напомни, че когато Техеран се сдобие с ядрено оръжие, Израел ще бъде истински уплашен. Така смята Москва и не крие, че е на страната на Иран.

 

„Израелците показаха безпрецедентна способност да се защитават“, цитира The Economist реакцията на президента Джо Байдън. Зад комплиментите обаче се крие желанието на САЩ да се избегне отмъщение от страна на Израел, което може да въвлече САЩ. След шест месеца война в Газа повечето страни искат да предотвратят голяма регионална война. САЩ директно предупредиха Израел, че няма да се присъединят към атака срещу Иран, ако тя започне. Голяма война заплашва рязко покачване на цените на петрола. Дори Техеран призна, че е готов да се откаже от ескалацията.

 

Ударите на Иран срещу Израел са кулминацията на десетилетия на полускрита иранска война. Техеран подкрепя Хамас и други шиитски въоръжени сили в Ирак, Сирия, Ливан, Йемен, известни като „оста на съпротивата“. Стратегията на непопулярния израелски премиер Бенямин Нетаняху е да запази властта. Неговите крайнодесни коалиционни партньори искат да унищожат Хамас в Газа и да отговорят остро на Иран. Потенциалните ирански цели включват съоръжения за обогатяване на уран и други ядрени съоръжения, които отдавна са известни на израелците, както и фабрики за дронове и ракети.

Иранската атака показа, че Израел може да разчита на своите съюзници САЩ, Великобритания и Франция.

 

Йордания също свали ирански оръжия в небето си. Останалите са израелски системи за противовъздушна отбрана, разработени с помощта на Съединените щати: системите Arrow, David's Sling, Patriot и Iron Dome. Израел може да нанесе смъртоносен удар на Иран, защото притежава самолети, да не говорим за дронове и ракети, пише още The Economist.

 

Възмездието обаче застрашава взаимното разбирателство в региона. Арабските страни са против война между Иран и Израел, защото се страхуват открито да подкрепят Тел Авив.

 

Часове след като Иран изстреля бараж от дронове и ракети срещу Израел, иранските командири обявиха, че са завършили успешно мисията. Нито един от 170-те дрона не е уцелил целта.

 

25 от 30 крилати ракети бяха свалени преди да преминат израелската граница. Повечето от 120-те балистични ракети са унищожени от израелската противовъздушна отбрана, съобщават военни експерти. И това показват фактите.Кремъл също трябва да се замисли сериозно дали да продължи да заплашва света и по-конкретно НАТО и „колективния Запад“, като видя фиаското на ракетния удар на Техеран срещу Израел. Страните по света искат да живеят в мир и агресивната политика и претенциите на Москва за силова промяна на световния ред няма да срещнат подкрепа. Киев в момента също се нуждае от подкрепата на съюзниците, за да отблъсне агресора. И това ще се случи.

 

Засега страни като Русия и Иран разбират единствено от показана сила, на която не могат да се противопоставят. Прегазиха всички международни спогодби и договори. Но колкото и да са агресивни, вече разбират, че има много по-силни от тях. И страхът вече пълзи във вените на елитите в Москва и Техеран.

 

Виктор Ногеев,

Външно-политически наблюдател

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3574 |14.04.2024 Иран атакува пряко Израел. Какво знаем? . 14| 3386 |13.04.2024 ISW: С ударите по украинската енергетика Путин иска да унищожи военния потенциал на Киев . 5| 4644 |13.04.2024 Назначение "с консенсус": Кристалина Георгиева с втори мандат начело на МВФ . 8| 4016 |11.04.2024 Daily Mail: Крайниците на Навални са били здраво вързани, така че в кръвта да се образуват кръвни съсиреци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads