Реклама / Ads
Frognews
0| 5294 |27.09.2007

Трима живописци излагат свои платна в галерия „Лоранъ”

.
Картините на Долорес Дилова, Станимир Желев и Атанас Атанасов дават глътка свеж въздух на българската живопис. Изложбата се открива довечера от 19.00 часа.

Светлин Русев

Трима живописци, различни и като стилистика, и като чувствителност, и като цялостно артистично поведение, се срещат в своя обща изложба! Не само външно погледната, но и по същество, живописта на Долорес, Атанас и Станимир Желев е трудно да бъде подведена под някъква обща арт платформа. И ако има нещо общо – това е тяхната различност. Различност, която уважава правото на личен път и движение в пластическото пространство. Във време, когато модерните средства на информация са проникнали дълбоко в артистичните прояви, за щастие има художници, които не само уважават пластическото начало на картината, но и го извеждат до личен емоционален свят.atanas.jpg

Остро експресивна, живописта на Долорес Дилова носи природата в себе си и като начало, и като трайно състояние, и заедно с това е индивидуално неповторима като стилистика, като психологическа среда, като духовност. Мощно и едро построена картината живее в някакво свое емоционално състояние, със свои правила и закони. И ако Долорес е тръгнала от природата към себе си, пътят при Станимир Желев минава през едно вътрешно състояние, за да стигне до една пластичекса предметност, която едновременно е и природа, и живописна материя, с дълбок духовен заряд. Пласт върху пласт времето е формирало една сурова пластичност, със следи на вечност.

Изкуството на Атанас Атанасов като че ли е най-близо до своя природен първоизточник, а всъшност носи тайнството на скритите сили на битието, които stanimir.jpgдвижат раждането, съзряването и смъртта. Изяществото на източната стилистика се среща с един конкретен реализъм, който в пластическата си цялост ни отвежда в пространствата на иреална духовност.

Какво ни казват тримата автори?

На първо място – живописта преди да бъде пластичен или какъвто и да е принцип, е лично духовно състояние.

На второ място – светът на природата е свят на артиста, когато е минал през познанието на сърцето.

На трето място – колкото е по-агресивна съвременната арт технология на визуалните изктиеската духовност.

Не всичко е загубено – живописта е жива!

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Кметски времена и нрави - eдна поредица на Frognews.bg 7| 4519 |26.09.2007 . Заглушават мобилните телефони в залата на Народния театър 0| 4922 |25.09.2007 . Шилер Парк – “Малката България” в голямата Америка 6| 21393 |24.09.2007 . Кметски времена и нрави - eдна поредица на Frognews.bg 6| 4966 |24.09.2007

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ