Реклама / Ads
95| 21311 |11.12.2011 АКТУАЛНО

Цар Борис ІІІ и македонски филм отключиха дебат за евреите в "старите земи"

.
Цар Борис ІІІ
Леа Коен, Пламен Павлов, Румен Леонидов и Красимир Каракачанов кръстосаха шпаги по темата за виновните за съдбата на евреите в Македония по време на войната и затова доколко обективен е държавно субсидираният македонски филм "Трето полувреме"
 

Изптвам уважение към моите сънародници, България е била отворена врата на малцинсттвата, но няма никаква връзка между филма "Трето полувреме" и моите писания, каза по ТВ 7 Леа Коен, дипломат, музиколог и политик.

Frognews.bg напомня, че преди време в рубриката “Special History” на сп. “Биограф” се появи интригуващ текст, озаглавен “Апокриф за цар Борис ІІІ” от Леа Коен. Тогава историкът Пламен Павлов пък написа по това повод във в. Торнадо, че като демонстрира познаване на проблема, включително редица негови малко известни детайли, Леа Коен категорично и безапелационно отрича каквато и да било, дори и най-нищожна заслуга на цар Борис ІІІ. Задочната полемика продължи днес в ефира на ТВ 7.

Както Frognews.bg и в. Торнадо многократно писаха през последните месеци, в Македония се снима международна ко-продукция "Трето полувреме" с явната цел да се насажда омраза срещу България, особено сред младите. Филмът е с огромен бюджет от 2 150 000 евро, продукцията е обявена за "проект от национален интерес" и е получила държавна субсидия от 1 000 000 евро, както и 500 000 евро от Македонския филмов фонд. В този филм историята ще бъде драстично изопачена – българите за пореден път ще бъдат представени като зверове-окупатори, целящи да убият треньора на македонския отбор от еврейски произход, а зрителите по трибуните ще скандират против "българската фашистка окупация", сигнализираха ни и от Българския Културен Клуб Скопие.

Филмът "Трето полувреме" въобще не засяга темата за депортираните евреи, а поредният опит да злепостави българите и България, каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Във филма се говори за "българските фашисти", излиза едва ли не, че лагерът в Треблинка е български лагер, добави той. Според него псевдорежисьорът лъжел откровено.

Филмът гръмогласно започна като американо-германско-македонска продукция, а сега е македоно-чешка, а един от холивудските продуценти направо се оттегли, подушвайки, че има нещо нередно, осведоми по ТВ 7 историкът Плавен Павлов.

Не можем да правим такива обидни коментари, а и говорим за филм, който не сме гледали, каза Коен. Според нея се повдигал един болезнен въпрос, който трябва да бъде изчистен без идеологеми и чужди интереси. Тя отчете, че трябвало да има признание за една извършена злина, която се е случила. Това е едно планирано, огромно престъпление на над 11 000 мъже, жени и деца. Треблинка е машина за убийство, там няма престой, децата са били убивани с куршум, а възрастните - обгазяваните. Българските власти лично са организирали тази акция, получили са благодарствени писма от Берлин.

Треблинка български лагер ли е, попита Каракачанов.

Трябваше ние да напишем романи и да направим филми, каза поетът Румен Леонидов. Чия е вината това да стане - народът ли, интелигенцията ли, църквата ли, попита той.

В този филм се хвръля едно клеймо върху България. Не е прав Митревски, че става дума за любовна история, чийто дядо е посрещал българите, каза Пламен Павлов. Той казва, че му завиждаме, че ще вземе Оскар. Бих се радвал един българин от Македония да вземе Оскар, но не на гърба на изопачаване на историческата истина, добави той.

Леа Коен на свой ред изреди "вините на една клика, която е замаяна от възможността да създаде една Велика България чрез Германия".

По темата Македония Станимир Илчев е абсолютно последователен. Хубаво е, че български евродепутати се обединяват за това, каза Каракачанов. Че Скопие води антибългарска политика е факт.  Той напомни, че България взема териториите за администриране, евреите там не са български граждани. Защото на всички останали се дава българско гражданство, а на тях им се отнема, вметна Коен.

Има доста евреи с български лични карти, които са били освободени малко след като са били арестувани, добави Каракачанов. Пламен Павлов напомни, че всъщност по това време България е една полуокупирана държава. Коен се противопостави на думите на някои евреи по темата като С. Ардити, които били оспорвани личности. Като цитираме различни евреи, си мислим, че всички са заедно, а това не е така, каза Леонидов.

В предаването по телефона се включи и евродепутатът Андрей Ковачев от Брюксел: Никъде в писмото си до еврокомисар Фюле не сме искали спиране на филма; искаме комисарят да съдейства за преустановяване на езика на омразата. По всякакъв начин се правят опити в Р Македония да се очерни България на равнище национална пропаганда, добави той. Да се направи в европейски дух прочит на общата ни история, поиска Ковачев.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 6838 |02.11.2011 Р. Овчаров: Целувката на Доган всъщност беше за Б. Борисов . 12| 7436 |17.06.2011 НС гласува вота на недоверие към кабинета "Борисов" . 7| 5695 |15.06.2011 Борисов обяви 16 юни за ден на национален траур . 36| 7677 |29.04.2011 Б. Борисов: На футбол и на тенис не прощавам; мнозина са ми сърбали попарата!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads