Реклама / Ads
5| 7964 |23.11.2023 АКТУАЛНО

“Възраждане” удариха ново дъно. Дебатите за психично болните станаха грозни /допълнена/

.
Източник: ФрогНюз
Създаването на временна комисия за защита на правата на психично болните доведе до грозен спор в Народното събрание. Депутати от “Възраждане” удариха ново дъно с политическите си изказвания и свалиха драстично нивото на дебата, използвайки обиди и квалификации по адрес на политическите си опоненти. 
 

Комисията, която бе създадена със 173 гласа “за”, ще се занимава с условията в домовете за психично болни и отношението на персонала. Ще се разследва и кадровата обезпеченост - тема, която вече сме засягали във ФрогНюз.

 

Експерти вече са споделяли пред ФрогНюз, че тези лечебни заведения са далеч от населени места, пациентите са изолирани, а персоналът - недостатъчен. Според международни доклади условията в родните психиатрии са затворнически.

 

Председател на комисията ще е бившият социален министър на ГЕРБ Деница Сачева. В нея влиза и бившият здравен министър и настоящ председател на здравната комисия в НС Костадин Ангелов. В състава й влизат 12 народни представители.

 

Всъщност комисията ще трябва да се заеме с това да изведе на водещо място в Националната стратегия за психично здраве гарантирането на правата на психично болните пациенти.

 

Предлага се евентуалното отпадане института на запрещението, както и съвместно с неправителствени организации и медицински експерти да се предприемат нужните стъпки да се осигури деинституционализирането на психично болни пациенти и зачитането на личния им избор. 

 

“Целта на комисията е да преобразува запрещението под друга форма, а не да се извършва някаква революция”, заяви Стела Николова от ПП-ДБ.

 

Скандалът 

 

От “Възраждане” решиха да направят иронично предложение от трибуната на парламента Искрен Митев да стане член на комисията, защото “има житейски опит”. В неуместните подигравки се включи и независимият депутат Радостин Василев:

 

“Иновативна идея - пациенти, заедно с лекуващи ще бъдат част от една комисия. Да станем на крака за Искрен Митев".

 

Последваха реакции от ПП-ДБ. Елисавета Белобрадова заяви, че опозицията се шегува с “болни хора”. По-късно самата тя написа в профила си във Facebook:

 

“Това, което не очаквах, е, че темата истински ще разтревожи много колеги и в пристъп на невроза, няколко депутати излязоха да се подиграват с психичните болести, да обиждат други колеги на "психичноболни" и да се смеят с пълен глас, докато се пляскат по крака. Пример за пляскане по краката е господин Костадин Костадинов. 

 

Аз знам, че това е травма. В нашата професия психичното натоварване е огромно и много колеги не съзнават, че излизат да се кривят в клоунади по темата, да се хилят и да се държат инфантилно, защото реално имат нужда от подкрепа и много от тях затъват в обсесивни, депресивни и други състояния. 

 

Грижата за себе си е началото за промяната, колеги.

 


От трибуната на парламента самият Искрен Митев заяви, че нивото в НС е ниско. Михаил Камбарев заяви, че Василев и “Възраждане” няма да се извинят, затова го направи от тяхно име. 

 

По-късно и самия Искрен Митев публикува позиция в личния си профил във Facebook.

 

"Лудите, лудите - те да са живи..."
ни завеща Дядо Вазов.


За да изтърпиш всичко, което се случва в Народното събрание - обидите, лъжите, лицемерието, предателството и да се съхраниш, да устоиш и да не забравиш какво и кого защитаваш трябва да си поне малко луд.


Да, ще се боря лудо, за каузата ни да има промяна, няма да се оставя на отровните думи и действия да ме обезкуражават.


Обещавам!

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5772 |22.11.2023 Top Secret: Защо десетки хора, свързани с убийството на Кенеди, загиват след покушението му? . 2| 3329 |21.11.2023 Протест в Софийската филхармония заради ниските заплати . 2| 87494 |20.11.2023 Сватба в Гоце Делчев се превърна в светското събитие на годината: Съчетание от френски финес и български традиции . 1| 3879 |19.11.2023 Бедствено положение в община Варна - загинала жена, паднали дървета, счупени билбордове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads