Реклама / Ads
2| 3903 |15.11.2023 АКТУАЛНО

Зала "Арена Бургас" е негодна за спортни събития

.
Източник: БГНЕС
Новата зала "Арена Бургас" не може да се използва за състезания в повечето спортове. Това се посочва в отговор на Министерството на младежта и спорта (ММС) до народния представител от "Продължаваме промяната - Демократична България" Антоанета Цонева.
 

ММС е възложило одит, който да установи какво спортно оборудване е доставено и дали то е годно за провеждане на тренировки и състезания. Резултатите от него демонстрират, че към момента залата в Бургас може безпроблемно да приема единствено състезания по спортна гимнастика.

 

"Залата в Бургас се оказва един декор. Освен че беше построена след години на забавяне и непрекъснато увеличаващи се милиони левове, сега излиза наяве, че оборудването за основната дейност - спортни прояви, е или неподходящо, или дори неясно в какво състояние, защото стои запечатано в сандъци и кашони", коментира Цонева.

 

"Арена Бургас" беше открита през май след близо 5-годишно закъснение. Строежът на залата стартира през 2014 г. и трябваше да бъде финализиран до края на 2018 г. Първоначалната цена беше 38.4 млн. лв., а след няколко отлагания инвестициите се увеличиха до 63.8 млн. лв.

 

Откриването беше с мач на баскетболния Черноморец, като тогава се използваха баскетболните кошове от зала "Бойчо Брънзов", а според официалната версия причината била за късмет.

 

От одита на ММС става ясно, че залата не може да приема състезания нито по баскетбол, нито по волейбол, нито по лека атлетика. Нещо повече - пистата за лека атлетика я няма. Отчита се, че изготвените при поръчката технически спецификации са непълни или неточни, поради което част от доставеното оборудване не може да се използва за международни състезания.

 

"Констатирани са пропуски в сключения договор относно неговия обхват и критерии за избор на спортно оборудване. Пропуските оказват негативно влияние върху резултатите от изпълнението на договора за доставка на спортно оборудване", се отбелязва в одита на ММС.

 

Договорът за доставка на оборудване е изпълнен по документи, а оборудването е прието без забележки. Одитният екип обаче е констатирал, че процедурата по приемането на оборудването е изпълнена формално. Няма разопаковане, преглед и първи монтаж и така не е спазено условието за окончателно плащане. Въпреки това според доклада към 15 юни 2023 г. цялата договорена сума е изплатена на изпълнителя.

 

Експертите на ММС са дали становище, че за лека атлетика, волейбол и баскетбол е необходимо допълнително оборудване. А залата беше построена, за да се провеждат атлетически състезания на закрито, и България дори е кандидат за европейско първенство в зала през 2029 г.

 

В одита се посочва надлежно, че за волейбол настилката не позволява провеждане на мачове на европейско и световно ниво, а самата зала не позволява изобщо никакви волейболни срещи, защото бетонът не е разпробит, не са монтирани ботушите на волейболните колове. За лека атлетика настилката липсва, което означава, че няма писта нито за тренировки, нито за състезания. Оборудването за електронно измерване на резултатите, което само по себе си струваше смущаващо много, е предадено на Българската федерация по лека атлетика за стопанисване. За баскетбол кошовете също не отговарят на изискванията.

 

В одита се допълва освен това, че подът на залата е неравен, поради което монтирането на оборудване може да доведе до неговото дефектиране. Затова е необходимо да се предприемат действия за изравняването му.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5146 |15.11.2023 Евгений Кънев: Руските агенти страхуват с катастрофи, за да отидат парите в техния джоб, вместо във вашия . 10| 7974 |14.11.2023 БФС влезе в Ефекта на Барбара Стрейзънд - правейки едно, постигна съвсем друго . 11| 13672 |13.11.2023 Георги Атанасов за ФрогНюз: "Боби и Ко" надминаха Борисов, гонят Живков. Няма по-лошо за българския футбол от тях . 22| 5024 |12.11.2023 Министър Тагарев: Кораби на НАТО ще влязат в цялата българска икономическа зона в Черно море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads