Реклама / Ads
13| 8501 |17.12.2023 АКТУАЛНО

"Не знаят и не ги интересува". Какво става с Навални?

.
Близките и адвокатите на Алексей Навални нямат връзка с него от 6 декември. Стана ясно, че е бил преместен от наказателния лагер, където се намираше, но не и къде. От Кремъл заявиха, че "не знаят и не се интересуват".
 

След като руският опозиционер Алексей Навални беше преместен от наказателния лагер във Владимирска област, екипът му вече няколко дни няма никаква връзка с него. Последно адвокатите на Навални са разговаряли с него на 6 декември.

 

"Алексей го няма"

 

Навални не е в добро здраве и е в затвора вече близо три години - беше арестуван през януари 2021, когато се върна в Русия след престой в Германия, където се възстановяваше от опита за отравяне с невротоксичния агент новичок. Съпругата на Навални Юлия казва, че "Алексей го няма”.

По-рано тази година - през август, присъдата му беше удължена на 19 години затвор. Опозиционерът беше задържан и осъден по обвинение в "екстремизъм”. Фактът, че изчезването на Навални съвпада с началото на предизборната кампания на руския президент Владимир Путин, едва ли е случайност, смятат наблюдатели.

 

"Русия без Путин"

 

На 7 декември екипът на Алексей Навални започна кампания под надслов "Русия без Путин”. Активистите призовават руските граждани да гласуват за който и да е кандидат, различен от Путин. Те заявяват, че резултатите от изборите ще бъдат фалшифицирани, но тяхната задача е категорично да покажат на всички хора, че Русия няма нужда от Путин повече, пише германската обществено-правна медия ZDF, цитирана от "Дойче веле"


Дори и от затвора Навални създава проблеми на властите в Москва, като често критикува Кремъл и войната в Украйна, когато се появява чрез видеовръзка на съдебни заседания. При няколко случая Навални не беше включен с обичайната видеовръзка, което властите обясниха с технически проблеми.

 

Не знаят и не ги интересува

 

Самият Навални наскоро се оплака, че му е отказвано необходимо посещение при зъболекар. Освен това той е напълно изолиран от външния свят и всички писма, които идват за него са класифицирани като "престъпни” и са конфискувани.

 

След като стана ясно, че Навални е бил преместен от наказателния лагер, където се намираше до момента, информация от руската правосъдна система няма, пише ZDF. След като Вашингтон разкритикува Москва, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че властите в Русия не знаят къде се намира затворника и не ги интересува.

 
 ФрогНюз
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6128 |15.12.2023 Мистерията с Навални се заплита: Къде е изчезнал опозиционерът? . 30| 14815 |14.12.2023 Вижте кой ни заплашва: Маня-алкохоличка - лошият милиционер на руската дипломация . 13| 16591 |14.12.2023 Настане вечер, флексът запее... Падането на МОЧА предизвика народното творчество . 21| 11278 |13.12.2023 Гого Лозанов пред ФрогНюз: На мястото на МОЧА трябва да остане градинка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads