Реклама / Ads
3| 7808 |06.12.2014 МИНАЛО

Вапцаров си играл с пистолета на Яворов

.
105 г. от рождението на поета
На 7 декември се навършват 105 години от рождението на Никола Вапцаров. Авторът на "Моторни песни" намери смъртта си на 23 юли 1942 година в тунелите на гарнизонното стрелбище в София. Той бе осъден на смърт за нелегалната си дейност в полза на Комунистическата партия. Тогава поетът бе точно на 33 години.
 

Днес стиховете му са преведени на 64 езика в 90 страни. Училища, улици, Военноморското училище във Варна, театърът в Благоевград носят неговото име. Роденият в Банско потомък на родолюбци и войводи е сред първите носители на наградата на Световния съвет на мир, която е връчена посмъртно на майка му Елена на 3 декември 1953 година.

 

В близките дни Съюзът на българските писатели и БАН организират честване по повод годишнината от рождението.

 

Мая Вапцарова е известна българска режисьорка, авторка на сто документални и игрални филма и племенница на поета. Тя разказва: Яворов учи малкия Никола да изговаря Р. Ако кажеш Р, ще ти дам моя револвер, казва му. Но в същото време детето чува:

"Жин, жан, жув,
чука трака наковалнята звънлива,
де, момче, умът ти хвърка,
пак разтеглихме ушите,
дявол някой тук се бърка.

 

Поетичният ритъм постепенно започва да се натрапва в главата на момчето, разказва Вапцарова пред „Стандарт”. И обяснимо то се хваща с това, с което и Яворов - револвер и стихове. Пейо Крачолов при всяко гостуване рецитира стиховете си. А да видим това какво е. Я да чуем - казвал. Той идвал в Банско и като слепец. Карат го д-р Кръстев и дядо Йонко.

Има един разговор между баба Елена и чичо ми, когато се връща за първи път в отпуск от военното училище. На стената има зелена посмъртна маска на Яворов. Вапцаров седи дълго пред нея като не отклонява погледа си:  „Какво толкова го гледаш и му се кланяш, сопва се майка му.Та той даде живота си за една лека жена”.

„ А ти за какво мислиш, че човек трябва да си даде живота?” - отвръща синът.

 

Това режисьорката научила от майката на поета. Бях на 5-6 години. Тя ми ги разказваше. Освен това ме учеше на английски. И до ден днешен рецитирам Хамлет така както го е написал Шекспир. Баба Елена е била учителка, протестантка, знаеше "Фауст" в оригинал, имаше първия превод на шедьовъра на Гьоте. Стреми се да бъдеш много високо, но не за да те видят хората, а ти да видиш тях, съветваше ме”, спомня си Вапцарова.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7639 |05.12.2014 Какво вечеряли големите диктатори? . 6| 6685 |04.12.2014 Коко Шанел била агент на Хитлер . 2| 7158 |02.12.2014 Кога се е появила каба гайдата? . 49| 18443 |30.11.2014 Георги Димитров бил сексманиак и женкар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads