Реклама / Ads
0| 4854 |27.09.2016 МИСТЕРИИ

Die Zeit: Европа е заплашена от бежанска вълна от Египет

.
Препълнени университети, масова безработица и бедност: все повече млади египтяни се опитват да избягат в Европа, пише германският вестник Die Zeit. За първи път магическото число се появи някъде през пролетта. Египет е подслонил пет милиона бежанци, подчерта президентът Абдел Фатах Сиси.
 
Неотдавна, в реч пред Общото събрание на ООН, държавният глава на северноафриканската страна повтори тези данни, без да поясни откъде идват. Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) в Кайро не знае нищо за тези измерения на проблема. Тя разполага с информация за 250 хил. търсещи убежище, половината от които сирийски граждани, регистрирани в Египет през миналата година. Но те представляват едва пет процента от броя на хората, които според Сиси пребивават на територията на страната като бежанци.

Вероятно бившият фелдмаршал се опитва да трансформира всички чуждестранни граждани в Египет в бежанци. Дори данните, представени от Сиси, да са неверни, те предизвикват осезаем страх в Брюксел. Една от причините става ясна само с един бегъл поглед към демографията: всяка година в северноафриканската страна на бял свят идват 2,6 млн. новородени, а броят на завършващите училище варира около 600 хил. души. На повечето от тези млади мъже и жени Египет няма какво да предложи освен безперспективно образование, безработица или работа с мизерно заплащане. Хапка с вкус на апокалипсис, ако си представим картина от стотици хиляди хора, изложени на дълбока финансова и икономическа криза, която може да ги тласне към бунтове и дори тероризъм. А бизнесът с трафика на хора към Европа процъфтява по крайбрежието на Египет. Кой ще ги спре от това да се качат на лодките?
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3498 |16.09.2016 България ще поиска 160 млн. евро от ЕС за бежанската криза . 0| 4764 |15.09.2016 Галя Георгиева заплашвала колега от ВСС по телефона . 0| 4115 |02.09.2016 88 г. затвор заплашват германеца, подпалил Лос Анджелис

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads