Реклама / Ads
9| 17637 |16.01.2019 МИСТЕРИИ

Само във Фрог: Командированите полицаи в Пловдив спят в хотела на майката на кмета Иван Тотев

.
Иван Тотев
Част от командированите полицаи в Пловдив, които се грижат за сигурността на Европейската столица на културата, спят в хотел „Империал“, който е собственост на майката на кмета Иван Тотев-Роза. За това сигнализираха Фрог нюз възмутени граждани.
 

Не е тайна, че през последните години въпросният хотел стана предпочитан за много мероприятия на властта. Цената, която МВР плаща на нощувка за командирован служител е в рамките на 40 лв. Отделно от това се дават и по 20 лв. за храна дневно. Така разходите възлизат на 60 лв. за едно денонощие на ченге.

 

След разследване на медията ни през 2016 година стана ясно, че Роза Тотева и фирмата й „Плутон 1” са спечелили „специални” обществени поръчки за над половин милион лева. Под това се разбира да вземеш обществени поръчки за това, че си наел на работа хора с увреждания. Благодарение на тази законова вратичка, същата година е регистриран бум на фирмите с работници-инвалиди. След тях е и „Плутон 1“.


По всичко личи, че майката на Иван Тотев е жена с бизнес нюх. Първият си и най-голям удар прави с приватизирането на някогашното общежитие и Център за усъвършенстване на строителни кадри, на мястото на които днес се издига хотел "Империал". Държавният имот става частен през 1999 г., когато регионалният министър Евгени Бакърджиев продава 80% от дяловете на "Квалификация консулт" ЕООД на "Плутон 1" ЕООД, чийто собственик е майката на днешния пловдивски градоначалник.

 

На 1 март 2000 година с допълнително споразумение, подписано от следващия министър на МРРБ в същото правителство - Евгени Чачев, на Роза Тотева са продадени останалите 20%. Въпреки, че за приватизацията са заплатени 751 600 000 лева, след деноминацията на лева и преизчислението му се оказва, че имотът е закупен за около 350 000 лв. Става въпрос за 13 декара в близост до центъра на Пловдив, заедно с построените на терена сгради.


Модернизацията на имота и превръщането му в един от най-луксозните хотели започва след влизането на сина й Иван Тотев в политиката. Цената на реконструкцията се оценява на около 10 млн. лв., а изпълнител е „Главболгарстрой – Пловдив“ . Строителният гигант дори дава 1 млн. лв. заем на една от фирмите на Тотева, с които се осъществява и част от ремонта. Тотева обаче се справя добре със задълженията си, като задължението към строителната компания вече е изчистено.


 По-интересно е обаче времето, в което Тотева получава парите от „Главболгарстрой – Пловдив“. Това се случва малко след като компанията получава обществена поръчка от местната управа за строеж на „Колодрум“, стойността на която е над 60 млн. лв. По случая бе сезирана и прокуратурата, но до съществено развитие по случая не се стигна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5588 |07.01.2019 Спаси София: Част от настилките на ”Графа” не били наредени, а само поставени . 9| 17567 |02.01.2019 Само във Фрог: Кметът на Кнежа снима малкото си дете с пушки и убити животни . 15| 8641 |29.10.2018 ГЕРБ иска държавата да финансира само позитивни филми и сериали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads